Wouter Hoeffnagel - 20 januari 2022

TJIP geeft consumenten inzicht in inkomsten en uitgaven

TJIP geeft consumenten inzicht in inkomsten en uitgaven image

TJIP The Platform Engineers introduceert een nieuwe module binnen TJIP Smart Platform. Het betreft een veilige webapplicatie waarmee financieel dienstverleners PSD2-data kunnen gebruiken binnen hun processen. Daarmee kunnen zij veilig betere en persoonlijkere analyses van de financiële situatie van de klant maken en daardoor een beter advies geven. De eerste toepassing is UwCreditCheck, gericht op hypotheekverstrekkers en verstrekkers van consumptief krediet. UwCreditCheck integreert binnen bestaande advies, acceptatie en beheerprocessen en zorgt ervoor dat de consument volledig zelf aan het roer staat van het proces.
 
UwCreditCheck werkt snel en eenvoudig. Een financieel dienstverlener nodigt een klant uit voor een check. Die ontvangt een beveiligde link en krijgt een bevestigingscode op zijn telefoon om mee te doen. Daarna koppelt de klant zijn bankrekening aan de applicatie en geeft toestemming om zijn banktransacties op te halen en te analyseren. In een paar seconden wordt een complete berekening van zijn inkomsten en uitgaven gemaakt en ziet de klant in een rapport wat zijn maandelijkse bestedingsruimte is. Hij kan er vervolgens zelf voor kiezen om het overzicht wel of niet te delen met de financieel dienstverlener.  

Voor wie?

UwCreditCheck is interessant voor consumptief kredietverstrekkers en hypotheekverstrekkers. Voor hen is het noodzakelijk om eenvoudig het netto besteedbaar inkomen van klanten te kunnen berekenen. En ook om inzicht te hebben (en te verschaffen) in de financiële gewoontes van die klanten om zo nog beter maatwerk te kunnen leveren. Anderzijds is de tool interessant voor consumenten die een helderder en nauwkeuriger inzicht willen in hun bestedingsruimte met betrekking tot het krijgen van een hypotheek of krediet.
 
Op korte termijn zal TJIP soortgelijke ‘flows’ inrichten voor andere financieel dienstverleners waarvoor inzicht in inkomsten en uitgaven belangrijk is.

Samenwerking met Invers

TJIP koos bij de ontwikkeling van UwCreditCheck voor Invers als partner omdat deze fintech enabler een PSD2-vergunning en het hoogste verrijkingspercentage heeft. Deze vergunning – die onder strenge voorwaarden wordt verleend door de Nederlandsche Bank - is nodig om met toestemming van klanten banktransacties te kunnen ophalen, inzien en analyseren. Via de slimme fintech services van Invers worden die banktransacties tot 95% herkend, gecategoriseerd en geanalyseerd. Zo wordt in een split second een duidelijk financieel beeld van iemands inkomsten en uitgaven bepaald, inclusief inzicht in andere leningen, schulden en betalingsachterstanden. Door de lange ervaring op dit gebied behaalt Invers de hoogste nauwkeurigheidscijfers in de markt. Ook hebben ze een goed mechanisme om continu de kwaliteit van hun diensten hoog te houden.
 
Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de huidige PSD2-mogelijkheden met behulp van Invers. Igor Gavic, CEO van TJIP is erg blij met deze toevoeging aan TJIP Smart Platform: “Enerzijds krijgen consumenten zo een beter aanbod. Anderzijds hebben financieel dienstverleners het voordeel dat zij PSD2-inzichten naadloos en veilig kunnen integreren binnen hun bestaande processen. Met behulp van de webapplicatie kan een consument op uitnodiging van een financieel dienstverlener gemakkelijk en snel aan de slag.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024