Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar met ruim vijf procent

19-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven stijgen dit jaar met ruim vijf procent

De wereldwijde IT-uitgaven bedragen in 2022 4,5 biljoen dollar, voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Dit komt neer op een stijging van 5,1% ten opzichte van 2021. Ondanks de mogelijke gevolgen van de omikron-variant, blijft economisch herstel met hoge verwachtingen voor de welvaart van de digitale markt de investeringen in technologie stimuleren.

"2022 is het jaar waarin de toekomst terugkeert voor de CIO", zegt John-David Lovelock, vooraanstaande research vice president bij Gartner. “Ze zijn nu in een positie om verder te gaan dan de kritieke, kortetermijnprojecten van de afgelopen twee jaar en zich te concentreren op de lange termijn. Tegelijkertijd zullen lacunes in de vaardigheden van het personeel, looninflatie en de strijd om talent CIO's ertoe aanzetten meer te vertrouwen op adviesbureaus en managed service-bedrijven om hun digitale strategieën na te streven."

IT-services

Gartner voorspelt dat het IT-servicessegment, dat consulting en managed services omvat, naar verwachting de op één na hoogste groei van de uitgaven laten zien in 2022. De marktonderzoeker verwacht een omzet van $ 1,3 biljoen, een stijging van 7,9% ten opzichte van 2021 (zie tabel 1). Met name de uitgaven voor bedrijfs- en technologieadvies groeien in 2022 naar verwachting met 10%.

gartner-pc-markt-2021-2023.jpeg

Afhankelijkheid van externe consultants groeit

Tot 2025 vergroten organisaties hun afhankelijkheid van externe consultants, verwacht Gartner. Dit aangezien de grotere urgentie en het versnelde tempo van verandering de kloof tussen de digitale zakelijke ambities van organisaties en hun interne middelen en capaciteiten vergroten.

"Dit zal met name schrijnend zijn voor cloud, omdat het een sleutelelement is bij het realiseren van digitale ambities en het ondersteunen van hybride werk", aldus Lovelock. "Gartner verwacht dat de overgrote meerderheid van grote organisaties de komende jaren externe consultants inzetten om hun cloudstrategie te ontwikkelen."

Veel vraag naar cloud-gebaseerde bedrijfssoftware

In 2020 werd het cloudsegment binnen de markt voor bedrijfsapplicatiesoftware voor het eerst groter dan het niet-cloudsegment, mede als gevolg van de coronaviruspandemie. Gartner verwacht dat het cloudsegment in 2025 twee keer zo groot zal zijn als het niet-cloudsegment. Cloud is verantwoordelijk voor bijna alle uitgavengroei van 11% binnen het bedrijfssoftwaresegment in 2022, aangezien organisaties zich richten op het upgraden van hun softwarestack naar software-as-a-service (SaaS) om voortdurende flexibiliteit en wendbaarheid te ondersteunen.
 
Gartners methodologie voor het voorspellen van IT-uitgaven is sterk afhankelijk van een grondige analyse van de verkoop door duizenden leveranciers verdeeld over het volledige scala van IT-producten en -diensten. Gartner gebruikt primaire onderzoekstechnieken in combinatie met secundaire onderzoeksbronnen om een uitgebreide database met marktomvanggegevens op te bouwen waarop de prognose kan worden gebaseerd. Een meer gedetailleerde analyse van de vooruitzichten voor wereldwijde IT-uitgaven is beschikbaar in het Gartner-webinar "IT Spend Forecast, 4Q21 Update: Where Next?"

Terug naar nieuws overzicht
Cloud