Luchtvaartmaatschappijen VS waarschuwen voor luchtvaartcrisis door 5G

18-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Luchtvaartmaatschappijen VS waarschuwen voor luchtvaartcrisis door 5G

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen luiden de noodklok over de uitrol van 5G-netwerken bij vliegvelden. Zij waarschuwen voor een 'catastrofale luchtvaartcrisis'.

De topmensen van verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waaronder American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines uiten in een brief hun zorgen, meldt Reuters. Zij stellen dat 5G-technologie ervoor kan zorgen dat een flink aantal vliegtuigen niet langer bruikbaar is. Zij vrezen dat de technologie apparatuur in vliegtuigen en helikopters kan verstoren. Dit zou onder meer apparatuur zijn die ondersteuning biedt bij landen bij slecht zicht.

Grote problemen

Dit kan volgens de CEO's tot grote problemen leiden. Zo zouden Amerikanen in het buitenland gestrand kunnen raken doordat vluchten uitvallen. Op een zondag zouden ruim 1.100 vluchten en 100.000 passagiers door de annuleringen, omleidingen en vertragingen getroffen kunnen worden. Ook kan de handel in de VS volgens de CEO's tot stilstand komen.

AT&T en Verizon rollen deze week in de buurt van een aantal Amerikaanse vliegvelden 5G-netwerken uit. De providers stellen dat de technologie geen gevaar oplevert voor vliegverkeer doordat frequenties zijn gescheiden. Ook branchevereniging CTIA ziet geen gevaar en wijst erop dat 5G-technologie inmiddels in bijna veertig landen veilig wordt gebruikt.

Terug naar nieuws overzicht