Provincie Noord-Holland wil geen harde grens aan stroomverbruik datacenters

18-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Provincie Noord-Holland wil geen harde grens aan stroomverbruik datacenters

De provincie Noord-Holland vindt een harde grens aan het groeiende stroomverbruik van datacenters in de provincie niet nodig. Ook wil gedeputeerde Ilse Zaal (Economie) datacenters die vooral data vooral klanten uit andere continenten opslaan niet weigeren.

Dit meldt De Telegraaf. Zaal reageert hiermee op kritiek die is ontvangen op de nieuwe provinciale datacenterstrategie voor 2022-2024. Deze strategie zet uiteen dat de provincie datacenters in Amsterdam, Hollands Kroon en de Haarlemmermeer wil toestaan. Noord-Holland moet zo uitgroeien tot de meest duurzame en innovatieve datacenterhub van Europa.

Kritiek

Op de plannen is kritiek. Zo vragen critici zich af of de datacenters op duurzame wijze gerealiseerd kan worden. Onder meer het stroomverbruik van de datacenters is hierbij een bron van zorg. Met name doordata er in de strategie geen plafond is opgenomen voor energieverbruik. Verschillende statenleden vrezen het grote stroomverbruik van de datacenters. Ook wordt gewezen op de energiebehoefte, die net zo groot zou zijn als die van de hele stad Amsterdam.

Zaal stelt echter voor beperkte groei te zijn, die onder voorwaarden gerealiseerd mag worden. Hoeveel datacenters zich in de provincie vestigen, wil de provincie echter niet bepalen. Zaal stelt dat dit 'niet aan ons is'.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters