Aanklacht: Topmanagers Alphabet en Facebook wisten van illegale advertentiedeal

Aanklacht: Topmanagers Alphabet en Facebook wisten van illegale advertentiedeal

17-01-2022
Deel dit artikel:

Aanklacht: Topmanagers Alphabet en Facebook wisten van illegale advertentiedeal

Topmanagers van Google-moederbedrijf Alphabet en Facebook zijn sinds 2018 op de hoogte van een deal die Facebook voorrang gaf op de online advertentiemarkt van Google. De deal is ondertekend door Google-topman Sundar Pichai. Ook Facebook-topman Mark Zuckerberg zou van de deal op de hoogte zijn geweest.

Dit meldt CNBC op basis van een gewijzigde aanklacht die is ingediend in een antimededingingsrechtszaak die in diverse Amerikaanse staten speelt. De aanklacht stelt dat Google op onrechtmatige wijze een monopoliepositie op de online advertentiemarkt in handen heeft gekregen en in stand wil houden. Het bedrijf zou samenwerken met Facebook om deze positie te verdedigen. Zo zouden de partijen zich samen tegen concurrerende advertentienetwerken hebben gekeerd en advertentieveilingen van uitgevers hebben gemanipuleerd.

Concurrentie indammen

De overeenkomst is gesloten in 2018, nadat Facebook in 2017 aankondigde met Google de concurrentie te willen aangaan op de advertentiemarkt. De deal zou specifiek gericht zijn op het indammen van concurrentie op deze markt. In de praktijk betekende dit naar verluid onder meer dat Facebook bij advertentieveilingen voor mobiele apps voordelen geboden kreeg van Google.

Ook zou Google prijsniveaus voor advertenties hebben gemanipuleerd. Onder meer door op een na hoogste biedingen te verwijden. Google zou hierdoor een deel van het verschil tussen de eerste en derde bieding in eigen zak hebben kunnen steken. De werkwijze zou uitgevers hebben benadeeld, die minder inkomsten genereerden met advertentieveilingen.

De zaak loopt sinds eind 2020, toen een aanklacht is ingediend bij de rechtbank in vijftien Amerikaanse staten en Puerto Rico. De aanklacht is inmiddels meerdere malen gewijzigd; het gaat om de derde aangepaste versie van de aanklacht.

Terug naar nieuws overzicht