Redactie - 18 januari 2022

Top vijf Tech Innovaties in de Ouderenzorg voor 2022

Top vijf Tech Innovaties in de Ouderenzorg voor 2022 image

Het is voor iedereen duidelijk dat de pandemie een enorme impact heeft gehad op de ouderenzorg, zowel bij het opzetten van nieuwe benaderingen van zorg in het algemeen als bij het versnellen van de vele trends die de afgelopen jaren al terrein wonnen. Helaas voor medische besluitvormers - en oudere cliënten zelf - heeft de hoeveelheid inspanning die het voor instellingen heeft gekost om de best mogelijke zorg te blijven bieden tijdens de pandemie, weinig tijd overgelaten om de innovaties in de industrie bij te houden.

Of we het nu hebben over verzorgingshuizen of thuiszorg, 2020 en 2021 hebben als katalysator gewerkt voor allerlei veranderingen in de ouderenzorg. Vanuit onze ervaring met medische beslissers, zorgverleners, systeemintegrators – en natuurlijk patiënten – wilden we inzicht geven in wat volgens ons de meest veelbelovende innovaties zullen zijn die zorgstrategieën zullen vormgeven in het komende jaar.

Telehealth

Telehealth is simpelweg het gebruik van telecommunicatie- en IT-oplossingen voor het verstrekken van gezondheidsbeoordelingen en therapieën op afstand. Dit is een brede definitie, inclusief consultaties via video of voice messaging-diensten via mobiele telefoons, computers en/of tablets. De wereldwijde pandemie heeft de algemene acceptatie van telehealth enorm versneld, omdat het zorgverleners in staat stelde medische zorg te verlenen met inachtneming van de regels in verband met lockdowns en sociale afstand.

Met veel van deze regels en lockdowns die op sommige plaatsen worden hersteld, gaat telehealth voorlopig nergens heen. De extra druk op de ouderenzorg heeft ertoe geleid dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van telehealth oplossingen om aan de vraag te voldoen, en het vermogen om snel op grote schaal in te spelen op de medische behoeften van klanten, betekent dat het wereldwijd zal blijven worden gebruikt om de leegten op te vullen die zijn veroorzaakt door de crisis in het zorgpersoneel. Op papier lijkt dit een uitstekende manier om de druk op het zorgpersoneel dat in de ouderenzorg werkt te verlichten, maar het gaat gepaard met het verminderen van de hoeveelheid persoonlijke professionele medische zorg die een patiënt zou kunnen ontvangen. Het afwegen van de voordelen van telehealth oplossingen met de nadelen ervan zal iets zijn dat besluitvormers in de gezondheidszorg zorgvuldig moeten overwegen om verder te gaan.

Oplossingen voor gezondheidsbewaking

Het bieden van de best mogelijke zorg voor ouderen is afhankelijk van nauwkeurige informatie om mee te werken, en monitoringoplossingen in de ouderenzorg zijn essentieel om dit te bieden. Hoewel het gebruik van zaken als bewegingssensoren gebruikelijk is in zowel verzorgingshuizen als woonomgevingen, zijn ze ongeschikt voor alles behalve de meest rudimentaire patiëntbewaking. In een steeds slimmere en onderling verbonden wereld zijn veel van de huidige systemen niet intuïtief genoeg om echt effectief patiëntbeheer te bieden. Een aangesloten camerasysteem dat wordt bewaakt door een menselijke operator is iets dat we de afgelopen tien jaar steeds vaker zien, maar het voortdurend moeten monitoren van meerdere bewoners via meerdere videostreams is een onnodige belasting voor het personeel wanneer die tijd zou kunnen worden besteed aan het daadwerkelijk verlenen van zorg.

Wearables worden steeds belangrijker bij het monitoren van ouderen thuis of in voorzieningen voor begeleid wonen - innovaties die in staat zijn om locatie, beweging, medicatie, hartslag en vele andere betekenaars te volgen die medisch personeel kan gebruiken om nieuwe problemen te identificeren en zorgstrategieën op maat te maken aan individuele behoeften. Andere systemen die een schat aan gegevens kunnen leveren, zijn geavanceerde computer vision monitoring-oplossingen. Door gebruik te maken van software voor het herkennen van menselijke activiteiten, in combinatie met camerasystemen, hebben we nu software die correct kan identificeren wanneer een patiënt hulp nodig heeft en het personeel onmiddellijk kan waarschuwen, zonder dat het personeel voortdurend op hen hoeft te letten. Dergelijke systemen verminderen niet alleen onnodig persoonlijk contact (en kansen om ziekten te verspreiden), maar ze helpen bewoners ook hun leven te leiden zonder onnodige onderbrekingen, en verminderen de tijd die verloren gaat bij het reageren op valse alarmen door personeel.

Artificial Intelligence

Slimmere en geavanceerdere monitoringoplossingen zijn echter slechts een deel van de puzzel. Innovaties in Artificiële Intelligentie, ofwel AI, worden steeds belangrijker voor medische besluitvormers in de ouderenzorg, omdat het bij uitstek geschikt is om gegevens die uit meerdere bronnen zijn verzameld om te zetten in positieve acties voor zorgverleners en oudere bewoners.

Zoals eerder vermeld, kunnen apparaten die de locatie, beweging, medicatieniveaus en hartslag van ouderen kunnen bijhouden, helpen bij het nemen van zorgbeslissingen, maar dit proces kan enorm worden versneld door AI-systemen die een holistische kijk hebben op de medische geschiedenis van een patiënt, en die kunnen aangeven waar er reden tot bezorgdheid is. Een door AI aangedreven systeem dat een verandering in het aantal badkamerbezoeken van een patiënt identificeert, kan bijvoorbeeld de eerste tekenen van een urineweginfectie identificeren voordat het zorgpersoneel zelfs maar een probleem kan detecteren. Het oppikken van een toename van het aantal vallen van patiënten of "dwaalgedrag" kan artsen helpen om lichamelijke of geestelijke gebreken te identificeren. Net als bij telehealth oplossingen moet AI in de ouderenzorg worden gebruikt om de persoonlijke zorg te ondersteunen en te verbeteren, in plaats van deze te vervangen.

Robotica

Zelfs vandaag de dag klinkt het gebruik van robots in zorgomgevingen fantasievol, maar het vermogen van een robot om eenvoudige taken uit te voeren waarvoor normaal nauw fysiek contact nodig is, maakt ze het ideale hulpmiddel om de verspreiding van ziekten van persoon tot persoon te beperken, wat betekent dat ze veel hebben vergaard aandacht van de afgelopen jaren.

De focus zal verschuiven naar hoe robots de druk kunnen wegnemen van overbelaste gezondheidswerkers en de families van die ouderen die nog alleen wonen. Van de meest elementaire robots die kunnen worden gebruikt om voedsel of medicijnen te leveren aan patiënten in de zorg, tot de zwaardere machines die bewoners kunnen helpen om uit hun bed en in een rolstoel te komen, robots zijn van nature geschikt voor ongeschoolde of zware tiltaken – zorgpersoneel vrijmaken om te doen wat ze het beste kunnen doen – compassievolle zorg bieden. Hoewel er nog steeds veel stigma is over het gebruik van robots in 'menselijke' rollen, betekent de vergrijzende bevolking over de hele wereld dat wijdverbreide acceptatie van de technologie onvermijdelijk is en waarschijnlijk is versneld door de recente pandemie.

Full-solution providers

Met het brede scala aan nieuwe hightech tools, innovaties en diensten die beschikbaar zijn in de ouderenzorg, is het een enorm probleem voor medische besluitvormers om te evalueren welke de bewoners het meest ten goede komen. En wat dat betreft een enorm probleem voor durfkapitalisten. Een probleem dat wordt verergerd door ervoor te zorgen dat al deze ongelijksoortige systemen kunnen samenwerken en effectief kunnen worden gebruikt door het zorgpersoneel in de frontlinie. Zorgmedewerkers zijn de technische complexiteit beu die beweert hun werk gemakkelijker te maken, maar de hoeveelheid technologie en bureaucratie waarmee ze te maken hebben, vergroot.

Systeemintegrators en leveranciers van gezondheidstechnologie die een volledige oplossing bieden, vullen deze leegte steeds meer aan. Dit is het hoogtepunt van succesvolle systeemaanbieders die het gemakkelijker maken voor hun tools om samen te werken met andere tools en weerspiegelt een niveau van consolidatie en interoperabiliteit in de med-tech ruimte waar zowel zorgpersoneel als cliënten in de komende jaren van moeten profiteren. Vaak kan alleen al weten welke systemen met andere systemen kunnen werken de beslissende factor zijn bij het kiezen van wat het beste is voor een bepaalde zorginstelling, of zelfs een woonhuis.

De voordelen van technologie en innovaties in de ouderenzorg zijn door de pandemie scherp onder de aandacht gebracht, maar het is belangrijk om na te denken over hoe het na de huidige crisis zal worden gebruikt. Het belangrijkste is dat besluitvormers in instellingen voor ouderenzorg moeten overwegen hoe ze efficiëntie kunnen combineren met de persoonlijke ondersteuning die medisch personeel biedt. Op de lange termijn moet de focus liggen op hoe technologie het zorgpersoneel in staat kan stellen de best mogelijke zorg te verlenen, zonder de persoonlijke, menselijke touch weg te doen die ouderen in de zorg zo hard nodig hebben.

Door Dr. Harro Stokman, CEO van Kepler Vision Technologies

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024