Windows Server-update leidt tot bootloops op domain controllers

13-01-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Windows Server-update leidt tot bootloops op domain controllers

De meeste recente updates voor Windows Server kunnen een bootloop veroorzaken in domain controllers. Het probleem speelt specifiek bij domain controllers die op Windows Server 2012, 2016 en 2019 draaien.

Domain controllers zijn servers die de identiteit van netwerkgebruikers verifiëren. BornCity berichtte als eerst over de problemen. Verschillende beheerders maken melding van het probleem, onder meer via Reddit Zij spreken van een bootloop die ontstaat op domain controllers nadat zij de update installeren. De systemen blijven hierbij eindeloos herstarten. De update is via Windows Update automatisch uitgerold naar systemen die deze functie hebben ingeschakeld.

Rollback niet eenvoudig

Beheerders wijzen erop dat een rollback naar een eerdere versie niet eenvoudig is. Zo zou het risico op een USN-rollback bestaan, warbij een van de gesynchroniseerde domain controllers op een verouderde versie draait terwijl andere juist op een nieuwere versie draaien. Dit kan leiden tot afwijkende databases, waarbij herstel tijdrovend kan zijn.

De problemen worden veroorzaakt door patches KB5009624 voor Windows Server 2012 R2, KB5009557 voor Windows Server 2019 en KB5009555 voor Windows Server 2022. Microsoft heeft nog niet op de problemen gereageerd.

Terug naar nieuws overzicht