Redactie - 13 januari 2022

Amerikaanse senator Rubio vindt Intel laf rond Xinjiang en excuses aan China

Amerikaanse senator Rubio vindt Intel laf rond Xinjiang en excuses aan China image

De Amerikaanse senator Marco Rubio (Republikein uit Florida) heeft een verklaring vrijgegeven naar aanleiding van berichten dat Intel Corporation verwijzingen naar de Oeigoerse Autonome Regio Xinjiang heeft verwijderd in een brief aan leveranciers.

In december drong Intel er bij zijn leveranciers op aan de regio te mijden toen duidelijk werd dat Rubio's Oeigoerse dwangarbeidspreventiewet wet zou worden. Intel verontschuldigde zich later voor de formulering in een bericht op Chinese sociale media en werkte later zijn brief bij om de verwijzing volledig te verwijderen.

Reuters meldde eerder dat de jaarlijkse brief van Intel en alle verwijzingen naar Xinjiang en zelfs China heeft verwijderd. In de brief staat dat het bedrijf "elke arbeid door mensenhandel of onvrijwillige arbeid, zoals dwangarbeid, schuldgebonden arbeid, gevangenisarbeid, contractarbeid of slavenarbeid in uw uitgebreide toeleveringsketens" verbiedt.

"Intel's lafheid is nog een ander voorspelbaar gevolg van de economische afhankelijkheid van China," zegt Rubio. “In plaats van vernederende excuses en zelfcensuur, zouden bedrijven hun toeleveringsketens moeten verplaatsen naar landen die geen slavenarbeid gebruiken of genocide plegen. Als bedrijven als Intel de feiten over de Amerikaanse wet blijven verdoezelen, alleen maar om de Chinese Communistische Partij tevreden te stellen, zouden ze niet in aanmerking moeten komen voor enige financiering onder de CHIPS-wet.”

Rubio steunde de Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors (CHIPS) for America Act, die subsidies toestond aan entiteiten zoals Intel Corporation voor de productie van halfgeleiderfaciliteiten om onder andere met China te kunnen concurreren. Deze wet is onderdeel van de FY21 National Defense Authorization Act.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024