Wouter Hoeffnagel - 13 januari 2022

Gebruik van DigiD gegroeid

Gebruik van DigiD gegroeid image

Het gebruik van DigiD en de DigiD app is in 2021 gegroeid. In totaal is 545 miljoen keer ingelogd, ten opzichte van 402 miljoen keer in 2020. In 50% van gevallen gebeurde dit via de app.

Logius schrijft de stijging toe aan het gebruik van de CoronaCheck-app en coronatest.nl. Bijna 11 miljoen mensen gebruiken de DigiD app om in te loggen op in totaal 16,5 miljoen DigiD-accounts. Zes miljoen appgebruikers hebben de ID-check uitgevoerd. Dit is een eenmalige controle van het identiteitsbewijs en geeft organisaties meer zekerheid dat de juiste persoon inlogt.

Logius verwacht dat het belang van de app de komende jaren toeneemt doordat steeds meer organisaties 2-factor authentificatie toepassen. Ook wordt de ID-check vaker toegepast in de zorg voor inloggen, die alleen via de DigiD-app kan worden toegevoegd.

Mensen zonder smartphone en Nederlandse papieren

Onderzocht wordt hoe gebruikers zonder smartphone meegenomen kunnen worden in deze ontwikkeling. Denk hierbij aan manieren om in te loggen met uitsluitend een desktop op hetzelfde betrouwbaarheidsniveau als de ID-check.

Dat geldt ook voor mensen die niet beschikken over Nederlandse identiteitsdocumenten die nodig zijn om de ID-check toe te voegen aan de app. Logius onderzoekt of buitenlandse identiteitsdocumenten die voldoen aan de standaard voor internationaal geaccepteerde reisdocumenten hiervoor gebruikt kunnenw orden.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024