Wouter Hoeffnagel - 10 januari 2022

EU scherpt verplichtingen techbedrijven rond kindermisbruik aan

EU scherpt verplichtingen techbedrijven rond kindermisbruik aan image

De Europese Unie (EU) wil dat techbedrijven meer actie ondernemen tegen seksueel misbruik van kinderen. De huidige wetgeving op dit gebied is volgens de EU te vrijwillig. De wetgeving wordt daarom aangescherpt.

Dit meldt Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson aan de Duitse krant Welt am Sonntag. Johansson wijst erop dat internetproviders en social media-bedrijven in 2020 in totaal zo'n 22 miljoen meldingen van seksueel misbruik hebben gemaakt. Dit aantal lag in 2019 nog op 17 miljoen stuks. Het aantal meldingen stijgt dus.

'Te vrijwillig'

Tegelijkertijd wijst Johansson erop dat slechts een fractie van het werkelijke aantal strafbare feiten in de praktijk wordt gemeld. De huidige wetgeving is gebaseerd op vrijwilligheid. Dit betekent in de praktijk dat bedrijven zelf mogen beoordelen of en hoe ze tegen seksueel misbruik van kinderen optreden. Johansson noemt deze huidige aanpak te vrijwillig.

De Eurocommissaris wil daarom de wetgeving op dit vlak aanscherpen en techbedrijven strengere verplichtingen opleggen rondom het opsporen, melden en verwijderen van content gerelateerd aan seksueel misbruik van kinderen.