Miljarden in de handen van crypto criminelen

11-01-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Miljarden in de handen van crypto criminelen

Chainalysis, speler in het analyseren van cryptocurrency blockchains, publiceert een preview van het 2022 Crypto Crime Report waarin de huidige trends rondom crypto-criminaliteit worden besproken die van grote invloed zijn op de markt.

De grootste bevindingen uit de preview zijn als volgt:

Crypto-criminaliteit bereikte een nieuw hoogtepunt in 2021. Zo ontvingen verschillende illegale adressen in de loop van het jaar 14 miljard dollar. Dit is een stijging van 79% ten opzichte van de 7,8 miljard dollar in 2020.

Gebaseerd op alle cryptocurrencies die zijn gevolgd door Chainalysis, groeide het totale transactievolume in 2021 tot 15,8 biljoen dollar. Dit is een stijging van meer dan 550% ten opzichte van 2020 en deze groei in legitiem cryptocurrency overtreft de groei van criminele activiteiten flink. Relatief gezien was daarom het aandeel van illegale activiteiten in het totale transactievolume nog nooit zo laag: namelijk 0.15%

De opkomst van DeFi heeft echter gezorgd voor nieuwe mogelijkheden in crypto-criminaliteit. In 2020 werd iets minder dan 162 miljoen dollar aan cryptocurrency gestolen van DeFi-platforms, wat 31% van het totale gestolen bedrag van het jaar was. In 2021 steeg dat cijfer met 1.330%.

Vanaf begin 2022 is meer dan 10 miljard dollar aan cryptocurrency in handen van illegale adressen. Hiervan is het overgrote deel in handen van portefeuilles die in verband worden gebracht met diefstal van cryptocurrency. Adressen die gelinkt zijn aan darknet-markten en zwendel dragen ook aanzienlijk bij aan dit cijfer.

Wetshandhavingsinstanties ontwikkelen zich wat betreft mogelijkheden om op cryptocurrency gebaseerde criminaliteit te bestrijden. In 2021 waren hier verschillende voorbeelden die opvielen: de aanklacht van de CFTC tegen verschillende beleggingsfraudes, de arrestatie door de FBI van de productieve REvil ransomware groep en de sanctionering door de OFAC van Suex en Chatex.

Terug naar nieuws overzicht
Security