Wouter Hoeffnagel - 06 januari 2022

Duitse toezichthouder stelt Google en Alphabet onder verscherpt toezicht

Duitse toezichthouder stelt Google en Alphabet onder verscherpt toezicht image

Google en moederbedrijf Alphabet zijn door de Duitse Bundeskartellamt bestempeld als bedrijven met een 'aanmerkelijke marktmacht'. De bedrijven komen daarom onder verscherpt toezicht te staan. De waakhond kan hierdoor sneller optreden tegen eventuele marktverstorende activiteiten van de Amerikaanse techgigant.

Om Alphabet en Google onder verscherpt toezicht te kunnen stellen moest de Duitse toezichthouder aantonen dat de partijen een 'aanmerkelijke marktmacht' hebben. De Bundeskartellamt wijst hierbij onder meer op het marktaandeel op de markt voor zoekmachines en online advertenties. Google zou hier 80% van de markt in handen hebben. Ook wijst de toezichthouder op de brede reeks diensten die Google aanbiedt en hoeveelheid voor concurrentie relevante informatie waarover het beschikt.

'Belangrijke stap'

Andreas Mundt, voorzitter van de Bundeskartellamt, spreekt van een belangrijke stap die het mogelijk maakt sneller actie te ondernemen tegen specifieke concurrentiebeperkende praktijken van Google. De waakhond wil zich onder meer richten op de wijze waarop Google persoonlijke gegevens van gebruikers verwerkt. Daarnaast richt de Bundeskartellamt zich op Google News Showcase. Met deze dienst kunnen uitgevers journalistieke content online onder de aandacht brengen.

Google zegt te willen samenwerken met de Bundeskartellamt om oplossingen te vinden indien veranderingen nodig zijn. Het bedrijf zegt erop te vertrouwen dat het aan de regelgeving voldoet. Alphabet en Google staan maximaal vijf jaar onder verscherpt toezicht.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024