Felle kritiek op Tesla na openen showroom in Chinese regio Xinjiang

05-01-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Felle kritiek op Tesla na openen showroom in Chinese regio Xinjiang

Tesla krijgt felle kritiek van mensenrechtenorganisaties vanwege de opening van een showroom in de Chinese regio Xinjiang. VN-experts en mensenrechtenorganisaties stellen dat meer dan een miljoen mensen in de regio in kampen worden vastgehouden. Het gaat volgens hen met name om Oeigoeren en andere moslimminderheden.

De Amerikaanse autofabrikant kondigde afgelopen vrijdag aan een showroom te openen in Urumqi, de regionale hoofstad van Xinjiang. De Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties, de grootste Amerikaanse burgerrechten- en belangenbehartigingsgroep voor moslims, uit felle kritiek. De organisatie stelt dat Tesla hiermee 'genocide steunt' en roept Tesla op tot het sluiten van de showroom. Ook de Amerikaanse handelsgroep Alliance for American Manufacturing is kritisch.

Dat geldt ook voor de Amerikaanse senator Marco Rubio. Rubio stelde eerder een wet op die het importeren van producten uit Xinjiang verbood. In reactie op de aankondiging van Tesla stelt Rubio dat bedrijven op deze wijze 'de Chinese Communistische Partij helpen om genocide en slavenarbeid te verdoezelen'.

China kan zich niet vinden in de beschuldigingen van onder meer dwangarbeid in Xinjiang. De Chinese overheid stelt in de kampen onder meer opleidingen aan te bieden. Bedrijven zouden het Chinese beleid in Xinjiang moeten respecteren.

Terug naar nieuws overzicht