Wouter Hoeffnagel - 04 januari 2022

Theranos-oprichter schuldig bevonden aan fraude

Theranos-oprichter schuldig bevonden aan fraude image

Elizabeth Holmes, oprichter van Theranos, is maandag door een jury in de Amerikaanse staat Californië schuldig bevonden aan vier aanklachten van fraude. In vier andere aanklachten wordt Holmes vrijgesproken, terwijl de jury over drie andere aanklachten geen consensus kon bereiken.

Holmes haalde in 2004 honderden miljoenen dollar op voor de start-up Theranos. Dit bedrijf beloofde een bloedtest te ontwikkelen met revolutionaire technologie. Hierbij zijn slechts enkele druppels bloed voldoende om allerlei ziektes op te sporen, waaronder kanker en diabetes.

Vermeende leugens

De Wall Street Journal publiceerde in 2015 echter en reeks artikelen waarin het imperium van Holmes in twijfel werd getrokken. Zo zouden de bloedtesten van Theranos niet werken. Ook zou Holmes hebben gelogen over de ontwikkeling van deze technologie. De onthullingen leidden in 2018 tot een aanklacht wegens fraude voor zowel Holmes als een voormalig zakenpartner.

Nu is Holmes dus schuldig bevonden aan een viertal aanklachten. De topvrouw van Theranos stond terecht voor in totaal twaalf aanklachten. Zij is vrijgesproken van vier aanklachten, waarvan drie betrekking hebben op fraude tegenover patiënten die een bloedtest ondergingen.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei