Redactie - 04 januari 2022

Poolse regering wordt beschuldigd van illegale aankoop Pegasus software

Poolse regering wordt beschuldigd van illegale aankoop Pegasus software image

Het gebruik door de regering van ongeveer 5,4 miljoen euro aan gerechtsgeld om de Israëlische Pegasus-software te kopen om een persoon te onderzoeken die verdacht wordt van criminele activiteiten is onwettig. Dit meldt het Poolse Dagblad Gazeta Wyborcza.

Het nieuws volgt na eerdere berichtgeving dat het Poolse Centraal Bureau voor Corruptiebestrijding (CBA) Pegasus software heeft gebruikt om enkele oppositieleden te hacken, waaronder senator Krzysztof Brejza (Burgerplatform) en advocaat Roman Giertych, maar ook rechter Ewa Wrzosek. De Poolse oppositie noemt het hele verhaal, inclusief het afluisteren van haar vertegenwoordigers, "de moeder van schandalen".

De Pegasus software is betaald met middelen uit het Poolse Justitiefonds, dat geld van gerechtelijke boetes bundelt en is bestemd voor het helpen van slachtoffers van misdrijven en het voorkomen van nieuwe misdrijven. Dat is onwettig aldus Gazeta Wyborcza. Het Poolse ministerie van Justitie ontkent echter de beweringen. Een Poolse politicus van de regerende partij PiS maakt grappen op Twitter dat hij de Pegasus gamesconsole software in uit de jaren negentig van de vorige eeuw heeft aangeschaft.

Volgens de Poolse krant heeft Israël aan Polen de Pegasus-licentie verkocht na een meeting met de toenmalige premiers Beata Szydlo en Benjamin Netanyahu op een bijeenkomst van de Visegrad groep. De Visegrad-groep is een samenwerkingsverband dat op 15 februari 1991 officieel is opgericht door Polen, Hongarije en het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Sinds Tsjechoslowakije in 1993 uiteenviel in Tsjechië en Slowakije bestaat de Visegrad-groep uit vier leden (V4).