Kabinet moet KVK probleem oplossen

Kees Verhoeven

04-01-2022
Deel dit artikel:

Kabinet moet KVK probleem oplossen

De Kamer van Koophandel. Als ondernemer ontkom je er niet aan. Zonder KVK-nummer is het namelijk lastig ondernemen. Het is letterlijk een verplicht nummer. Dus staan bijna alle bedrijven ingeschreven in het handelsregister van de KVK. Ook honderdduizenden zelfstandigen zonder personeel. En zonder kantoorpand.

In die gevallen is het vestigingsadres van de eenmanszaak dus hetzelfde als het woonadres van de eigenaar. Dat betekent dat het vrij makkelijk is het privéadres te achterhalen van bepaalde journalisten, medici, advocaten, etc. In tijden van toenemende polarisatie en intimidatie is dat een serieus risico.

De oplossing is simpel. Geef elke ondernemer de vrije keuze om zijn of haar woonadres af te schermen. Óók als dit het vestigingsadres is.

De Tweede Kamer (van VVD tot GroenLinks en van PVV tot D66) vraagt al jaren om deze oplossing maar kabinet en KVK weigeren tot nu toe. Want zonder compleet adressenbestand is het handelsregister natuurlijk minder geschikt voor de lucratieve datahandel. En de KVK heeft het geld nodig om alle dure gebouwen, campagnes en directeuren te betalen.

Per 1 januari is de schijnoplossing van kracht waarbij woonadressen worden afgeschermd, mits er ook een kantooradres is. Zo niet, dan blijft het woonadres gewoon openbaar. Daarbij adviseert de KVK ondernemers doodleuk om een kantoorpand te huren. Alsof dat voor iedereen weggelegd is. Wie te lang in een ivoren toren zit wordt vanzelf wereldvreemd.

Nog steeds weegt een commercieel belang van een achterhaald instituut zwaarder dan de veiligheid van mensen die hun nek uitsteken.

Het kabinet belooft een nieuwe bestuurscultuur met nieuw elan. Begin dan maar eens met het oplossen van een overzichtelijk probleem waar honderdduizenden ondernemers al jaren mee kampen.

Dan praten we daarna verder.

Kees Verhoeven, Bureau Digitale Zaken

Terug naar nieuws overzicht