Wouter Hoeffnagel - 03 januari 2022

KVK schermt woonadres van ondernemers af

KVK schermt woonadres van ondernemers af image

De Kamer van Koophandel (KVK) gaat het woonadres van ondernemers afschermen in het Handelsregister. Vestigingsadressen blijven wel zichtbaar.

De woonadressen van eigenaren van eenmanszaken, vennoten van vof’s en cv’s, maten van maatschappen en bestuurders van verenigingen van eigenaars zijn voortaan afgeschermd in het woonregister. Deze afgeschermde woonadressen zijn alleen nog zichtbaar voor overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst of beroepsgroepen die daarvoor geautoriseerd zijn zoals advocaten en deurwaarders.

Wel blijft het mogelijk het vestigingsadres van organisaties op te vragen. Indien het vestigingsadres gelijk is aan het woonadres van ondernemers, kan hiermee alsnog het woonadres van ondernemers worden opgevraagd. Dit betekent in de praktijk dat het woonadres van ondernemers met een bedrijf aan huis zichtbaar blijft in het Handelsregister. Meer informatie is hier beschikbaar.

Onlangs werd bekend dat de Vereniging voor zakelijke B2B informatie (VVZBI) de door haar aangespannen rechtszaak tegen de Kamer van Koophandel (KVK) heeft gewonnen. De KVK had aangekondigd haar vermeende databankenrecht op het Handelsregister tegenover de leden van de vereniging te gaan handhaven. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de KVK geen databankenrecht op het Handelsregister heeft zo meldt VVZBI.