SDI softwaremarkt met ruim tien procent gegroeid

31-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

SDI softwaremarkt met ruim tien procent gegroeid

De wereldwijde software-defined infrastructure (SDI) softwaremarkt bereikte in de eerste helft van het jaar in 2021 een waarde van 6,5 miljard dollar. Dit komt neer op een stijging van 10,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. De drie technologische pijlers die de SDI-markt vormen zijn softwaregedefinieerde computersoftware (54% van de totale marktwaarde), softwaregedefinieerde opslagcontrollersoftware (35% van de totale marktwaarde) en softwaregedefinieerde netwerksoftware (10% van de totale marktwaarde). van de totale marktwaarde).

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker International Data Corporation (IDC). "Na een uitdagend jaar in 2020, toen volgens historische prestatienormen zware zakelijke onzekerheid op de resultaten woog, deed de SDI-markt het in de eerste helft van dit jaar veel beter", zegt Greg Macatee, senior onderzoeksanalist, Infrastructure Platforms and Technologies Group. bij IDC. "We zagen een versnelling in de SDI-markt, aangezien ondernemingen zijn begonnen terug te keren naar meer normale IT-uitgavenpatronen en investeren in softwaregedefinieerde technologieën om hun datacenters te transformeren en te moderniseren."

Definities van softwaregedefinieerde infrastructuur

Softwaregedefinieerde infrastructuur (SDI) verwijst naar logisch gepoolde bronnen van rekenkracht, geheugen, opslag en netwerken, die worden beheerd door software met minimale menselijke tussenkomst. SDI-systemen zijn onafhankelijk van de onderliggende hardware, zolang de hardware aan bepaalde technische specificaties voldoet.

De onderliggende hardware in SDI-systemen zijn industriestandaard, commerciële off-the-shelf (COTS) producten met enterprise-grade certificeringen. Terwijl een complete SDI-oplossing software en hardware omvat, richt deze IDC SDI-marktafmeting zich alleen op de waarde van de software. De SDI-markt kan worden gesegmenteerd in drie kernsubmarkten: softwaregedefinieerde compute, softwaregedefinieerde netwerken en softwaregedefinieerde opslag.

Software-defined compute-software

Software-defined compute-software (SDC) virtualiseert groepen fysieke rekenknooppunten tot één enkele logische rekenresource. Door deze abstractie van fysieke bronnen kunnen berekeningen plaatsvinden in elke COTS-hardware die deel uitmaakt van de logische pool van bronnen. SDC is geïmplementeerd op verschillende lagen van de softwarestack en kan worden gebruikt in publieke/private clouds en gevirtualiseerde omgevingen.

SDC-software, die zowel open source als commerciële software omvat, wordt vaak gebundeld met andere infrastructuursoftware, beheersoftware en applicatieplatforms. SDC-software kan grofweg worden onderverdeeld in drie gebieden: virtuele machinesoftware (hypervisorsoftware), containerinfrastructuursoftware en cloudsysteemsoftware.

Software-defined storage controller-software

Software-defined storage controller-software (SDS-CS) vertegenwoordigt een complete storage-softwarestack die een volledige suite van storageservices levert in combinatie met COTS-hardware om een compleet storagesysteem te creëren. Om een oplossing op te nemen in de functionele markt voor softwaregedefinieerde opslagcontrollersoftware, moet deze uitbreidbaar en autonoom zijn en gegevenstoegang mogelijk maken via bekende en/of gepubliceerde interfaces (API's of standaardbestands-, blok- of objectinterfaces). De oplossing is een standalone systeem of een autonoom systeem. Met andere woorden, het biedt alle essentiële opslagdiensten naar het noorden en verwerkt alle gegevenspersistentiefuncties naar het zuiden zonder dat er extra hardware of software nodig is.

SDS-oplossingen moeten een volledige reeks gegevenstoegangsinterfaces, opslag- en gegevensbeheerservices bieden. SDS-oplossingen kunnen in meerdere vormen worden geleverd, zoals apparaten, software en op abonnementen gebaseerde aanbiedingen. Softwaregedefinieerde opslagoplossingen omvatten discrete opslagsystemen (externe opslag) die zijn ontworpen om alleen opslagspecifieke diensten te leveren of als geconvergeerde oplossingen die alle reken- en opslagdiensten combineren in een enkele, scale-out oplossing (hypergeconvergeerde infrastructuur).

Software voor netwerkvirtualisatie en SDN-controller

Software voor netwerkvirtualisatie en SDN-controller bestaat uit overlays voor netwerkvirtualisatie en SDN-controllers die worden gebruikt in datacenternetwerken. Zowel overlays als controllers brengen alternatieve SDN-architecturen naar het netwerk en ondersteunen meerdere protocollen en southbound/northbound interfaces/API's. Netwerkvirtualisatie-overlays zijn logische, virtuele netwerken die over de fysieke netwerkinfrastructuur lopen. SDN-controllersoftware draait ook bovenop de fysieke netwerkinfrastructuur die zich tussen applicaties en het netwerk bevindt, en biedt logisch gecentraliseerde netwerkcontrole en een middel om applicatiebeleid over het netwerk uit te voeren. Het kan ook geautomatiseerd netwerkbeheer en netwerkbrede zichtbaarheid vergemakkelijken.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud