China klaagt bij VN over SpaceX

30-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

China klaagt bij VN over SpaceX

China klaagt bij de Verenigde Naties over SpaceX. Een Starlink-satelliet van het bedrijf zou afgelopen twee jaar tot tweemaal toe bijna in botsing zijn gekomen met het Chinese ruimtestation Tiangong. Het ruimtestation moest uitwijken om een botsing te voorkomen.

Starlink is een breedbandinternetsysteem op basis van satellieten dat door SpaceX wordt gebouwd. Het bedrijf wil hiermee wereldwijd snel internet aanbieden. In totaal zijn al zo'n tweeduizend satellieten voor Starlink in een baan rond de aarde gebracht.

Tianhe-kernmodule moest uitwijken

De eerste bijna aanvaring vond plaats op 1 juli 2020. Een Starlink-stalliet vloog op de hoogte van 382 kilometer in een baan rond de aarde. De Tianhe-kernmodule van het Tiangong-ruimtestation vloog op dat moment op 390 kilometer hoogte. De module moest volgens de Chinese autoriteiten uitwijken om een botsing te voorkomen.

De tweede botsing zou op 21 oktober 2021 hebben plaatsgevonden. Een Starlink-satelliet veranderde toen plotseling van baan, zonder dat duidelijk zou zijn geweest welke koers deze had ingezet. Op deze dag zou de Tianhe-module en de satelliet op dezelfde hoogte hebben gevlogen.

China vraagt de VN landen aan hun verplichtingen en verantwoordelijkheden in de ruimte te herinneren.

Terug naar nieuws overzicht