Aantal hyperscalers wereldwijd stijgt tot zevenhonderd stuks

30-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aantal hyperscalers wereldwijd stijgt tot zevenhonderd stuks

Het aantal grote datacenters van hyperscale-providers is in het derde kwartaal gestegen tot 700. De Verenigde Staten zijn goed voor 49% van de capaciteit van deze datacenters, gemeten naar kritieke IT-load.

Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group. Hoewel het aandeel van de VS in de wereldwijde capaciteit is gedaald, is de recente daling traag geweest met slechts een procentpunt per jaar. Na de VS is China het land dat de grootste bijdrage levert aan de capaciteit van hyperscale datacenters. Het Aziatische land is goed voor 15% van het totaal. De resterende capaciteit is verspreid over de rest van de APAC-regio (13%), EMEA-regio (19%) en Canada/Latijns-Amerika (4%).

Capaciteit groeit sneller dan aantal hyperscalers

Het is opmerkelijk dat hoewel het aantal hyperscale datacenters snel groeit, de totale capaciteit van alle hyperscale datacenters nog sneller is toegenomen doordat de gemiddelde datacentercapaciteit is gestegen. In slechts vijf jaar tijd is het aantal hyperscale datacenters verdubbeld. Het duurde echter minder dan vier jaar voordat de capaciteit verdubbelde.

SRG-DC_Capacity_Q321.jpg

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van de datacentervoetafdruk van 19 van 's werelds grootste cloud- en internet dienstverlenende bedrijven. Het gaat onder meer om de grootste operators in SaaS, IaaS, PaaS, zoeken, sociale netwerken, e-commerce en gaming. De bedrijven met de grootste voetafdruk in datacenters zijn de toonaangevende cloudproviders: Amazon, Microsoft, Google en IBM. Elk heeft 60 of meer datacenterlocaties met ten minste drie in elk van de vier regio's: Noord-Amerika, APAC, EMEA en Latijns-Amerika. Oracle, Alibaba en Tencent hebben ook een opvallend brede aanwezigheid in het datacenter. Wat betreft datacentercapaciteit zijn Amazon, Microsoft, Google en Facebook de leidende bedrijven. De Chinese hyperscalers groeien echter het snelst, waarbij met name gaat om ByteDance, Alibaba en Tencent.

Niet alle datacenter gelijk geboren

"Hoewel het aantal hyperscale datacenters in een indrukwekkend tempo blijft groeien, worden niet alle datacenters gelijk geboren", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Over het algemeen zijn eigen datacenters veel groter dan gehuurde datacenters en datacenters in het thuisland van een hyperscale bedrijf zijn veel groter dan de internationale faciliteiten, hoewel er tal van uitzonderingen zijn op deze trends. De constanten in dit alles zijn dat zowel het aantal als de gemiddelde grootte van hyperscale datacenters gestaag blijft groeien. We zien ook een zeer gezonde pijplijn van hyperscale datacenters die worden gepland, ontwikkeld of ingericht, ter ondersteuning van onze sterke groeiprognoses voor vijf jaar.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters