Wouter Hoeffnagel - 28 december 2021

Computer met data gevaccineerden buitgemaakt bij inbraak in Brussel

Computer met data gevaccineerden buitgemaakt bij inbraak in Brussel image

Bij een inbraak in een vaccinatiecentrum in Brussel is een computer met gegevens van gevacineerden buitgemaakt. Welke gegevens precies op de computer staan en op hoeveel mensen deze gegevens betrekking hebben is onduidelijk. De Belgische gezondheidsinspectie stelt dat het risico dat het datalek met zich meebrengt beperkt is.

De inbraak vond in de nacht van 20 op 21 december plaats bij een Brussels vaccinatiecentrum, meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Meerdere systemen zijn door de inbrekers meegenomen, waaronder een systeem met data van gevaccineerden. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie meldt samen met de politie, haar IT-team en het team data protection maatregelen te hebben genomen die voorkomen dat derden de data kunnen gebruiken. Wat dit precies inhoudt is echter onduidelijk.

De Brussels gezondheidsinspectie meldt aan verschillende Belgische media dat de gestolen systemen uitstonden. De gegevens kunnen daardoor alleen worden uitgelezen indien de inbrekers zich toegang weten te verschaffen tot de systemen. De gezondheidsinspectie stelt dat het risico door het datalek daardoor beperkt is.