Digitale economische missie over blockchain kansen in Duitsland

27-12-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Digitale economische missie over blockchain kansen in Duitsland
(11-02-2022)

Uit een recente Duitse blockchain marktstudie, blijkt dat het gebrek aan begrip van en bekendheid met de technologie de belangrijkste uitdagingen vormen voor innovatie en ontwikkeling van blockchain binnen het Duitse MKB. De studie omvat onder meer een kwalitatieve enquête onder 18 Duitse blockchain experts en stakeholders uit bedrijfsleven, academische wereld en overheid. Belangrijkste bevindingen zijn dat de meerderheid van de respondenten (twee van de drie) van mening is dat het gebrek aan begrip van blockchaintechnologie een bepalende factor is voor innovatie en ontwikkeling.

Circa de helft van de ondervraagden meent dat hetzelfde geldt voor het gebrek aan bekendheid met de technologie en de toepassingen. Gevraagd naar toekomstige trends, staan door het bedrijfsleven gesteunde DLT en ‘crypto en finance markt expansie’ op een gedeelde eerste plaats. Het onderzoek is uitgevoerd door BerChain, een grote Duitse non-profit leden organisaties gericht op de bevordering van blockchaintechnologie, in opdracht van de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Het onderzoek was aanleiding voor een digitale economische missie blockchain Duitsland, op 11 en 12 februari 2022. Nederland heeft een voorsprong op het vlak van de integratie van andere cutting-edge technologieën, zoals IoT en AI. Meest kansrijke sectoren zijn clean energy en sustainability, supply chain en logistiek, finance en self-sovereign identity (SSI).

Kosten voor deelname (inclusief matchmaking) bedragen € 500. Inschrijven kan via de volgende link https://trade-mission-blockchain-germany.b2match.io/.

De missie wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in samenwerking met de Dutch Blockchain Coalition en de Nederlandse Ambassade in Berlijn. Uitkomsten van de BerChain mini-enquête corresponderen met een Bitkom-onderzoek eerder dit jaar (juli 2021). Slechts de helft (52 procent) beschikt niet over het benodigde geld en bij 3 op de 10 bedrijven (31 procent) mislukt blockchain door een gebrek aan steun van het management.

Een woordvoerder van BerChain over de enquête en het onderzoek: “Als je de uitkomsten naast elkaar legt, kan je zeggen dat communicatie met het topmanagement de sleutel vormt voor versnelde blockchain-toepassing. Het overbruggen van de kloof tussen technologie en management zal een steeds belangrijkere competentie worden voor blockchain-dienstverleners om tractie te krijgen binnen het Duitse MKB, traditioneel de belangrijkste motor van Duitse economie.”

Volgens Tijs Koops, verantwoordelijk voor International Strategy bij de Dutch Blockchain Coalition, heeft Nederland een voorsprong, die middels een digitale handelsmissie verzilverd kan worden: “Op het vlak van technologische integratie hebben we Duitsland wat te bieden. Daarnaast staat Nederland in Duitsland bekend om zijn service oriëntatie. Wij zijn in staat om de kloof tussen techniek en management te dichten.”

De “Study on the Blockchain Market Landscape Germany” (16 september 2021)’ geeft een overzicht van het Duitse Blockchain landschap en het gediversifieerde ecosysteem. Het belangrijkste doel van de studie is om zowel publiek als privaat in Nederland houvast te bieden bij het herkennen van Blockchain marktkansen in Duitsland.

Terug naar nieuws overzicht