Aruba Networks kijkt vooruit naar komend jaar

23-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aruba Networks kijkt vooruit naar komend jaar

Na een jaar waarin wederom veel gebeurd is, blikt CTO Dobias van Ingen van Aruba Networks - onderdeel van Hewlett Packard Enterprise - vooruit op en deelt zijn voorspellingen voor 2022. Komend jaar kunnen we onder meer een groeiende transitie naar Wi-Fi 6E verwachten, evenals een snelle stijging van het aantal apparaten.

De transitie naar Wi-Fi 6E neemt een vlucht

Hoewel er veel aandacht wordt besteed aan 5G voor mobiele apparaten, staan we aan de vooravond van een snelle overgang naar Wi-Fi 6E. Wi-Fi 6E levert een hogere capaciteit met een extra 1200 MHz. De meeste EU-landen hebben op dit moment een extra 500 MHz geadopteerd. Onderzoeksbureau 650 Group verwacht in 2022 een groei van meer dan 200% van Wi-Fi 6E enterprise AP’s. Dit geeft aan dat organisaties het potentieel van 6E erkennen, vooral met de huidige afhankelijkheid van videoconferenties, e-health en onderwijs op afstand.

Hogere eisen aan de gebruikerservaring

De toegenomen waarde die consumenten hechten aan ‘ervaringen’ boven ‘spullen’ zal ook binnen bedrijven een steeds grotere rol gaan spelen. Daarnaast willen organisaties meer financiële flexibiliteit en voorspelbare kosten, terwijl ze de IT-efficiëntie willen verhogen en innovatie willen stimuleren. Een flexibel consumptiemodel maakt dit allemaal mogelijk. Dit zal in 2022 leiden tot een grote toename van de vraag naar op consumptie-gebaseerde diensten, zoals Network as a Service (NaaS).

In 2025 zullen er 10 keer meer apparaten zijn dan mensen

Digitale transformatie-initiatieven hebben de afgelopen jaren geleid tot een wildgroei aan IoT-apparaten. In de komende jaren zal dit aantal nog veel groter worden, waardoor er in 2025 10 keer meer apparaten op de wereld zijn dan mensen. Hierdoor zal connectiviteit en beveiliging een van de belangrijkste thema’s van de komende jaren worden. Aangezien de komende jaren IT-skills nog steeds schaars zullen zijn zullen organisaties die deze apparaten niet geautomatiseerd kunnen onboarden, in bedrijf stellen en beveiligen, kwetsbaar zijn voor cybercriminelen.

Er ontstaan twee duidelijke paden voor de implementatie van SASE

Naarmate organisaties SASE-initiatieven vaker adopteren, ontstaat er een duidelijke splitsing in de manier waarop organisaties SASE implementeren. Kleine en middelgrote bedrijven kiezen vaker voor een alles-in-één SASE-aanbod. Grote enterprises kiezen daarentegen vaker voor meerdere leveranciers, waarbij een best-of-breed SD-WAN-partner voor on-premises beveiliging en WAN-gerichte mogelijkheden wordt gecombineerd met een volwaardige cloud security-partner die veilige secure web gateway (SWG), cloud access security broker (CASB) en zero trust network access (ZTNA)-services biedt.

Hybride werken stimuleert de opkomst van ‘microbranches’ op basis van AI

Thuiswerken blijft ook na de pandemie. Dit stimuleert de opkomst van zogenaamde microbranches. In 2022 zullen we een enorme groei zien in het aantal speciaal gebouwde microbranch-oplossingen die Wi-Fi-toegang combineren met geavanceerde multi-path WAN-connectiviteit en AIOps voor een betrouwbare en consistente gebruikerservaring.

Terug naar nieuws overzicht