Wouter Hoeffnagel - 18 december 2021

Gartner voorziet groeiende interesse van grote organisaties in digitale valuta

Gartner voorziet groeiende interesse van grote organisaties in digitale valuta image

Twintig procent van de grote organisaties zet tegen 2024 digitale valuta in voor betalingen, opgeslagen waarde of onderpand, voorspelt marktonderzoeker Gartner. De voorspelling kent belangrijke implicaties voor CFO's bij het beoordelen van toepassingen en potentiële risico's voor digitale valuta, die meer worden gebruikt in zakelijke transacties en de komende jaren in algemeen economisch belang toenemen.

"De toenemende acceptatie van cryptocurrencies op traditionele betalingsplatforms en de opkomst van digitale valuta's van centrale banken (CBDC's) zullen veel grote organisaties ertoe aanzetten om de komende jaren digitale valuta in hun toepassingen op te nemen", zegt Avivah Litan, distinguished vice president analyst bij Gartner. "Digitale valuta zullen voornamelijk door deze organisaties worden gebruikt voor betalingen, een opslag van waarde en de mogelijkheid om gebruik te maken van hoogrenderende investeringen die beschikbaar zijn in gedecentraliseerde financiële (DeFi)-toepassingen."

'Begin met verduidelijken van gebruiksscenario's'

Gartner-experts raden organisaties aan eerst specifieke gebruiksscenario's voor digitale valuta te verduidelijken voordat ze geschikte IT-stacks evalueren om ze in de onderneming op te nemen. Elke primaire use-case wordt geleverd met een groot aantal technologische, regelgevende, juridische en strategische overwegingen die zowel CFO's als applicatieleiders moeten beoordelen. Denk hierbij aan het selecteren van geschikte serviceproviders en het vermogen om toezicht te houden op en te reageren op doorlopende regelgeving.

"Sinds het begin van het jaar zien we een toename van de interesse in digitale valuta en blockchain-applicaties onder CFO's", zegt Alexander Bant, hoofd onderzoek bij Gartner Finance. "Hoewel de volatiliteit van cryptocurrencies een punt van zorg blijft, biedt het anticiperen op duidelijkere regelgeving en de komst van CBDC's nu CFO's meer mogelijkheden om use-cases voor digitale valuta onder druk te testen."

Meerdere factoren stimuleren adoptie

De voorspelling van Gartner voor een bredere acceptatie van digitale valuta tegen 2024 wordt deels gedreven door de toch al gezonde omgeving van serviceproviders en kant-en-klare oplossingen die beschikbaar zijn voor grote ondernemingen die een specifieke use-case voor digitale valuta hebben geïdentificeerd.

"Van de primaire use-cases voor digitale valuta die we hebben geïdentificeerd, is het voor de meeste organisaties niet nodig voor het ontwikkelen van een aangepaste blockchain-applicatiestack", aldus Litan. "Veel grote banken, betalingsplatforms, institutionele bewaarders van digitale activa en portemonnee-aanbieders hebben het zware werk op dit gebied al gedaan, wat voor grote ondernemingen voor minimale wrijving zou moeten zorgen bij het inzetten van hun eigen digitale valuta-applicaties."

Ook andere factoren dragen bij

Bant wijst ook op aanvullende factoren die digitale valutatoepassingen in de komende 12-24 maanden aantrekkelijker kunnen maken voor CFO's. Denk hierbij aan hedging tegen de hoogste inflatie in meer dan 39 jaar, meer duidelijkheid over de regelgeving, verbeteringen in energieverbruik en acceptatie door werknemers, consumenten en leveranciers.

“Er is altijd een theoretische aantrekkingskracht geweest in het gebruik van blockchain en digitale valuta voor CFO's als middel om de kosten te verlagen, de verwerkingssnelheid van transacties te verhogen, nieuwe wereldwijde klanten te bereiken, over te gaan naar continue boekhouding en auditing, en een foutloze en fraudevrije omgeving”, aldus Bant. "Nu het federaal zich begint te ontwikkelen evenals het potentieel voor meer centrale banken om zich bij China aan te sluiten met het lanceren van een CBDC, voorzien we een pad waarbij het gebruik van digitale valuta in de toekomst mogelijk voorspelbaarder en stabieler zal zijn."

Macro-economische druk

Bant merkte ook op dat macro-economische druk door de aanhoudend hoge inflatie, en de impact ervan op fiat-valuta's, meer CFO's ertoe kan aanzetten om sommige digitale valuta's te onderzoeken als een potentiële waardeopslag voor een deel van hun reserves.

“2022 is het jaar waarin we verwachten dat CFO's hun kennis over digitale activa, valuta's en andere blockchain-toepassingen snel zullen vergroten. Wanneer de CEO en de Raad van Bestuur om de mening van de CFO gaan vragen, moeten ze een standpunt hebben over de risico's en differentiatiepunten voor hun organisatie', zei hij. "We beginnen te zien dat sommige Fortune 500-bedrijven scenario's in kaart brengen voor hoe ze zullen reageren als een land of leverancier zou gaan zakendoen met alleen digitale valuta en welke stappen ze als resultaat zouden nemen."

Gartner-klanten kunnen meer lezen in: Predicts 2022: Prepare for Blockchain-based Digital Disruption. Niet-klanten kunnen meer leren in: Digital Future of Finance. CFO's en financiële leiders kunnen deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.