DINL: Coalitieakkoord staat vol met digitale ambities

17-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

DINL: Coalitieakkoord staat vol met digitale ambities

DINL, dat aanbieders van digitale infrastructuur in Nederland verbindt, is positief over de digitale paragraaf in het coalitieakkoord. Sommige partijen noemen de inhoud ietwat mager, maar DINL geven het de titel 'tel je knopen'. "Voor het eerst in de geschiedenis is er een coalitieakkoord waarbij 'digitaal' een eigen paragraaf heeft gekregen bij de economische kansen in plaats als IT-subonderwerp binnen veiligheid, telecom of overheid", schrijft DINL in een reactie.

"Eindelijk is er na al die jaren erkenning voor onze oproepen voor meer regie vanuit de overheid voor Nederland als digitale hub. En dat in de breedste zin van het woord. Daarnaast is er ook erkenning voor het actief samenwerken tussen overheid en organisaties in de digitale sector en PPS als oplossing voor digitale weerbaarheid. Dat laatste is iets waar we als DINL altijd voor hebben gepleit en gestreden. Vanaf nu zal er niet langer meer staan dat 'Justitie iets gaat doen', maar dat 'DTC, NCSC, bedrijven en wetenschappers dit samen gaan oplossen", aldus Stichting DINL.

DINL meldt 'zeer positief gestemd' te zijn over de beoogde betere samenwerking tussen digitale toezichthouders. De stichting wees de overheid eerder al op de uitvoerbaarheid en cross-over effecten van regulering. Ook wijst DINL erop dat open source specifiek wordt genoemd in het coalitierapport.

'Digitaal bewindspersoon is noodzakelijk'

In het coalitieakkoord blijft echter een vraag onbeantwoord: Wie gaat dit vanuit het kabinet over 3 tot 13 departement regisseren? DINL hoopt dat de hoofdpersonen aan de formatietafel in gaan zien dat een digitaal bewindspersoon voor deze ambitieuze plannen noodzakelijk is. DINL stelt dat het akkoord perspectieven biedt voor de toekomst. De stichting is dan ook blij met de plannen en zegt klaar te staan om te helpen bij de uitvoering ervan.

Terug naar nieuws overzicht