Ernstige kwetsbaarheid in Apache Log4j

Erik Westhovens, CSI en security architect bij Insight

12-12-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Ernstige kwetsbaarheid in Apache Log4j

Er is een ernstige kwetsbaarheid gevonden in Apache Log4j. Dit is software die veel gebruikt wordt in webapplicaties en allerlei andere systemen. Het NCSC waarschuwt voor potentieel grote schade en adviseert om de door Apache beschikbaar gestelde updates zo snel mogelijk te installeren.

"We zien actief scangedrag in Nederland en verwachten op korte termijn misbruik van de kwetsbaarheid die inmiddels de naam Log4shell heeft gekregen. Het NCSC monitort de situatie nauwgezet; houd de website in de gaten voor nadere informatie en updates. Bent u niet zeker of er binnen uw organisatie gebruik wordt gemaakt van Apache Log4j, vraag dit dan na bij uw softwareleverancier", zo meldt NCSC.

Grote schade

De kwetsbaarheid maakt het voor aanvallers mogelijk de rechten van webservers op afstand te misbruiken, met potentieel grote gevolgschade. Het NCSC heeft voor deze kwetsbaarheid een HIGH/HIGH-beveiligingsadvies uitgebracht: de kans op misbruik op korte termijn en de potentiële schade zijn groot.

Code zwart

De impact van deze vulnerability is heel groot volgens Erik Westhovens (foto), CSI en security architect bij Insight. "Apache Log4J word bijvoorbeeld gebruikt in diverse producten van VMware zoals vCenter. Met een exploit die al vrij over het internet gaat kunnen aanvallers binnen een paar minuten heel vCenter overnemen en hebben ze toegang tot alle systemen die met vCenter beheerd worden. Er is nog geen complete lijst beschikbaar van software die geraakt word door deze vulnerability, maar in de cybersecurity wereld is het momenteel code zwart."

Kwetsbaarheid

Er zijn mogelijkheden om misbruik te detecteren door te zoeken in de logging. Het cybersecurity bedrijf Northwave heeft een tool beschikbaar gesteld om te controleren of uw server kwetsbaar is. Het NCSC wijst op de disclaimer in de begeleidende tekst.

Apache Log4j is zeer breed in gebruik bij grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland. De manier waarop deze kwetsbaarheid misbruikt kan worden is inmiddels publiekelijk bekend. Gezien de vele aandacht voor deze kwetsbaarheid verwacht het NCSC dat de manieren voor misbruik de komende tijd worden doorontwikkeld. Het is daarom extra van belang om de updates snel te installeren.

Terug naar nieuws overzicht
Security