VS willen opnieuw meer maatregelen tegen Chinese bedrijven

10-12-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

VS willen opnieuw meer maatregelen tegen Chinese bedrijven

De Verenigde Staten (VS) overwegen opnieuw meer Chinese bedrijven toe te voegen aan een zwarte lijst. Tegelijkertijd wil de Amerikaanse overheid enkele mazen in de wet die Chinese bedrijven die op de zwarte lijst staan kunnen gebruiken om toch in de VS technologie aan te schaffen.

Dit meldt de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant wijst op de Chinese chipfabrikant SMIC. Toenmalig president Donald Trump kondigde vorig jaar sancties aan tegen SMIC, dat hierdoor geen zaken meer mag doen met Amerikaanse partijen. In de praktijk doet het bedrijf dit volgens de Wall Street Journal echter nog steeds.

SenseTime op zwarte lijst

Tegelijkertijd meldt de Financial Times dat het Chinese bedrijf SenseTime op een zwarte lijst is geplaatst. Amerikanen mogen hierdoor niet langer in het bedrijf investeren. Dit terwijl het Chinese AI-bedrijf op het punt stond naar de beurs te gaan.
 
SenseTime is een startup actief in kunstmatige intelligentie, augmented reality en gezichtsherkenning. Het bedrijf haalde vorig jaar nog 1,3 miljard euro op bij investeerders, waaronder Alibaba, SoftBank en Qualcomm. De Financial Times meldt dat het toevoegen van SenseTime aan de zwarte lijst onderdeel uitmaakt van een breder pakket met maatregelen. Deze zijn bedoeld om mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang aan te kaarten.

Terug naar nieuws overzicht