Ook komende tien jaar geen roamingkosten in EU

09-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ook komende tien jaar geen roamingkosten in EU

Ook de komende tien jaar kunnen Europeanen in andere EU-lidstaten zonder extra kosten bellen, sms'en en internetten. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over een nieuwe roamingverordening.

Roamingkosten worden sinds juli 2017 in de Europese Unie niet meer in rekening gebracht. Bij roaming maken mobiele telefoons verbinding met netwerken van derde partijen, bijvoorbeeld indien het eigen netwerk niet binnen bereik is. Door het afschaffen van de roamingkosten betalen Europeanen hiervoor geen aanvullende kosten.

De beestaande regeling liep tot juli 2022. De nieuwe verordening waarover nu akkoord is bereikt verlengt de regels tot 2032. Ook zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo krijgen consumenten ook in andere EU-lidstaten recht op dezelfde internetsnelheid en -kwaliteit. Voorwaarde hiervoor is wel dat gelijkwaardige netwerken beschikbaar zijn. Meer informatie is hier beschikbaar.

Petra Claessen, CEO BTG/TGG: "Mobiele connectiviteit is van groot belang voor het bedrijfsleven en stimuleert innovatie. Het niet in rekening brengen van roamingkosten voor gebruikers uit andere EU-lidstaten bevordert deze mobiele connectiviteit. Zo is toegang tot snel en kwalitatief goed internet een voorwaarde voor professionals om op iedere locatie binnen de Europese Unie (EU) aan het werk te kunnen. Gebruikers krijgen te maken met voorspelbaardere kosten en kunnen in andere EU-lidstaten mobiel bellen, sms’en en internetten zoals zij in hun thuisland gewend zijn. Een belangrijke ontwikkeling die BTG dan ook aanmoedigt."

Terug naar nieuws overzicht