Wouter Hoeffnagel - 08 december 2021

Bizzomate ondersteunt ziekenhuizen bij stageplanning met Stageplanner

Bizzomate ondersteunt ziekenhuizen bij stageplanning met Stageplanner image

Bizzomate, gespecialiseerd in software-oplossingen voor het digitaliseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen introduceert Stageplanner. Dit is een applicatie op basis van het Mendix low-code platform die ziekenhuizen ondersteunt bij het snel en efficiënt inplannen van stages die volledig afgestemd zijn op de wensen en doelen van studenten. Voor ziekenhuizen levert een dergelijke stage op maat minder uitval van studenten op, dus op termijn meer personeel. MUMC+ is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat de applicatie in gebruik neemt.
 
Door het stijgend aantal studenten en de toenemende eisen die aan stages worden gesteld, wordt het voor ziekenhuizen steeds lastiger om handmatig stages in te plannen. Daardoor krijgen studenten soms stageplekken toegewezen op afdelingen die niet goed bij hun leerdoelen passen met als gevolg meer uitval. In een tijd dat het succesvol aantrekken en behouden van studenten belangrijker is dan ooit, willen veel ziekenhuizen dit graag voorkomen. Stageplanner lost dit probleem op en ondersteunt ziekenhuizen bij het beter inplannen van stages.

Marc Gelissen, mede-oprichter en CEO van Bizzomate: “Jaarlijks lopen duizenden studenten stage in ziekenhuizen in heel Nederland. Ze komen van verschillende onderwijsinstellingen en zoeken een stage op hun eigen niveau op een afdeling van hun voorkeur. Het handmatig inplannen van al deze studenten is voor veel ziekenhuizen een complex en tijdrovend proces. Met Stageplanner kan dit proces grotendeels gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden. Studenten krijgen zo een stage op maat, verpleegafdelingen krijgen gemotiveerde studenten en ziekenhuizen hebben minder last van de uitval van studenten, een win-win situatie dus voor alle betrokken partijen.”

Automatisch stages inplannen

Stageplanner bevat een flexibele roosterautomaat die automatisch de beste planning genereert op basis van de persoonlijke voorkeuren van studenten en maakt handmatig plannen daarmee grotendeels overbodig. Studenten kunnen enige weken voor hun stage begint, doorgeven op welke afdeling ze graag stage willen lopen. Stageplanner koppelt hun persoonlijke voorkeuren vervolgens aan de juiste afdeling. Hierdoor kunnen zij kwalitatief goede, stages lopen en zijn en blijven ze gemotiveerder.

Taken die niet automatisch uitgevoerd kunnen worden, zijn eenvoudig in bulk uitvoerbaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanmaken en inplannen van tien ‘dummystudenten’ op het moment dat er nog geen namen van studenten bekend zijn, maar er wel een rooster gemaakt moet worden. Zodra hun naam en voorkeuren bekend zijn, plant het systeem ze vervolgens automatisch in op de afdeling die het beste bij hen past. Zo kan er sneller en efficiënter gewerkt worden.

Minder uitval en meer personeel

Voor ziekenhuizen levert een stage op maat minder uitval van studenten op, dus op termijn meer personeel. Het dashboard in Stageplanner laat ziekenhuizen ook de uitval van studenten per afdeling zien. Zo kan er indien nodig op tijd worden ingegrepen. Door de gegevens uit Stageplanner samen te voegen, ontstaat er bovendien een totaaloverzicht van het aantal beschikbare studenten per afdeling.

Ook de verpleegafdelingen maken gebruik van Stageplanner. Via de applicatie is alle informatie over een student direct automatisch beschikbaar. Van stageopdrachten en modulebeschrijvingen tot hun dagelijkse beschikbaarheid. Daardoor kan het aantal mails aanzienlijk worden verlaagd. Doordat Stageplanner rekening houdt met lesdagen, werkplek-leren of overige activiteiten van studenten wordt het voor verpleegafdelingen makkelijker de planning voor hun diensten rond te krijgen.

Stage op maat bieden

Herbert Lebens, informatiemanager bij het MUMC+ en de bedenker van Stageplanner: “Ik zie veel mogelijkheden voor Stageplanner. In principe geldt deze uitdaging voor alle Nederlandse ziekenhuizen en dus kunnen ze allemaal profiteren van de voordelen van deze applicatie. In de toekomst zouden alle medische centra in de regio via Stageplanner kunnen samenwerken. Dat geldt niet alleen voor studenten van beroepsopleidingen, maar ook bijvoorbeeld voor co-assistenten en A(N)IOS. Dan kunnen we nog meer studenten een stage op maat aanbieden en krijgen ziekenhuizen in de regio meer grip op hun beschikbare personeel.”

Stageplanner beschikt over aparte varianten voor verschillende soorten studenten, afgestemd op hun functionele behoefte. Stageplanner is per direct beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024