Redactie - 07 december 2021

AWS re:Invent 2021 was gematigd en toch weer groots

AWS re:Invent 2021 was gematigd en toch weer groots image

Wat tien jaar geleden begon als een kleine conferentie van Amazon Web Services (AWS), groeide uit tot een mega evenement in 2019. Meer dan 60.000 mensen uit de hele wereld kwamen naar Las Vegas. In 2020 moest AWS re:Invent volledig virtueel, maar dit jaar was AWS re:Invent fysiek gelukkig weer mogelijk. Ondanks dat er nu minder dan 30.000 mensen aanwezig waren, voelde het evenement nog steeds aan als groots en overweldigend.

De keynotes waren als vanouds in brede zalen met enorme beeldschermen. Hoewel dit keer niet alle stoelen bezet waren. Vanuit de Benelux community waren er ongeveer 100 mensen afgereisd, die naast het event ook op verschillende etentjes en borrels elkaar ontmoette. Op de expo waren ook weer richting de 1000 sponsors die hun producten en diensten promootte en leuke events organiseerde in de hotels, bars en restaurants in de omgeving.

Algemene indruk

Anders dan andere jaren werden er weinig cijfers gepresenteerd. Ook kritische uitlatingen naar andere public cloud providers en IT vendors bleef achterwege. Persoonlijk vond ik dat wel een pluspunt, en had het idee dat meer mensen dat vonden en dus een goede keuze is geweest van AWS.

AWS re:Invent draait vooral om het delen van kennis, en dan vooral voor techneuten. Ook waren er speciale sessies voor niet-technische mensen die afgereisd waren, en waren de keynotes ook redelijk hoog-over en daardoor goed te volgen voor iedereen. Tot slot was er een programma voor AWS Partners, met nieuwe aankondigingen, en werden er ook awards uitgereikt.

Het was de eerste keer dat Adam Selipsky een keynote mocht doen, en hij deed het boven verwachting goed. Adam heeft Andy Jassy opgevolgd als CEO van AWS, wie op zijn beurt Jeff Bezos opvolgde als nieuwe CEO van Amazon. Andy zijn charisma op het podium is niet te overtreffen, maar Adam kwam verrassend dichtbij. Uiteraard waren er ook de nodige klanten aan het woord. Persoonlijk vond ik de talk van Matt Coulter erg leuk. Echt iemand met passie voor zijn vak die veel van zijn tijd besteedt aan het bouwen van communities. Terecht won hij ook een award, de eerste “now go build award” uit handen van Werner Vogels.

Nieuwe services en features

Tijdens de keynotes worden elk jaar tientallen nieuwe AWS services en features aangekondigd. Het zijn er teveel om hier te noemen, maar ik wil er wel graag een paar uitlichten. Eerdere jaren waren deze erg vernieuwend en vooruitstrevend (innovative). Nu wordt er wel algemeen gesteld dat het vooral verbeteringen zijn, en uitbreidingen (incremental). Omdat AWS inmiddels een erg breed portfolio heeft, belicht ik er een aantal in 3 categorieën: enterprise IT, developers, business. Wil je ze allemaal zien, kun je ze hier vinden in een overzicht.

Enterprise IT

Amazon, en dus AWS, noemt zichzelf altijd “klant obsessief”. Ze bouwen hun services en features dus aan de hand van wat klanten vragen. Soms ook wat AWS denkt dat klanten zouden moeten willen. Klanten zijn startups, enterprises en alles daartussen in. Voor bedrijven die verplicht zijn of wensen data op te slaan in eigen land of eigen gebouwen, heeft AWS een service: Outposts. Deze komt nu ook in kleinere formaten en lagere kosten, om nog meer bedrijven te kunnen aansluiten in de hybride cloud. Outposts was een heel rack (48U) en nu ook in server formaat: U1 of U2, die je in je eigen datacenter kunt plaatsen en vanuit de public cloud kunt inzetten. Helaas maar een subset van services zijn beschikbaar, dus ik hoop dat er nog een keer een volwaardige AWS Region komt.

Een andere opvallende aankondiging heeft te maken met wat we noemen “serverless”. Dat betekent dat klanten een dienst kan gebruiken zonder deze zelf te moeten configureren en onderhouden. Daarnaast betaalt een klant alleen voor het daadwerkelijke gebruik, en niet meer voor "idle-time". Veel van de AWS services voor data analytics waren nog niet serverless, en services als EMR en Redshift zijn dat straks wel. Helaas zijn deze nu alleen nog in preview, maar zullen naar verwachting volgend jaar breed beschikbaar worden gemaakt.

Tijdens de keynote van Werner Vogels, de CTO van Amazon en tevens Nederlander, presenteerde hij twee interessante nieuwe diensten: Private 5G en Cloud WAN. Met Private 5G kun je op basis van 5G technologie, hetzelfde als je telefoon gebruikt om verbinding te maken, inzetten op locaties waar je je verbinding wilt maken met mens en machine. Bijvoorbeeld fabrieken of distributie centra, waarbij wifi niet eenvoudig toepasbaar is. Je bestelt een plug-and-play installatie kit met zenders, basis-stations en servers, welke beheert worden vanuit AWS. De technologie bestaat al langer, maar het gemak waarmee je dit met AWS kunt realiseren is uniek en veelbelovend.

De Cloud WAN dienst is ook niet geheel nieuw in de industrie. AWS heeft lange tijd gezegd: "hang alles gewoon aan het publieke internet", maar ziet toch nog steeds de behoefte van privé netwerken (VPNs). Eerder heeft AWS de service Transit Gateway gelanceerd om dit al iets eenvoudiger te beheren vanuit een centraal punt, maar met de komst van Cloud WAN wordt dit nu ook op grote schaal toepasbaar en eenvoudiger om één groot wereldwijd privé netwerk te maken.

Developers

In voorgaande jaren waren er grote nieuwe lanceringen voor developers. Denk aan de introductie van Cloud Development Kit (CDK), Serverless Application Model (SAM), Cloud9, en Amplify. Er waren wel een aantal kleinere aankondigingen, zoals de introductie van een SDK voor Swift, Rust en Kotlin. Hierdoor is het eenvoudiger om in deze programmeertalen te ontwikkelen tegen de AWS APIs. Bijvoorbeeld om vanuit een iPhone app data op te slaan in AWS.

Ook CDK versie 2 is nu beschikbaar en klaar voor productie. CDK is een Infrastructure as Code tool, die past in het rijtje van CloudFormation en Terraform. De laatste zijn al zeer populair, maar CDK wint steeds meer terrein. Het grote verschil is dat CDK een volwaardige programmeertaal is, denk aan Typescript, Java en Python. Het is dus voor developers heel logisch om infrastructuur te "programmeren" zoals ze ook hun applicaties ontwikkelen. Overigens genereert CDK gewoon CloudFormation en Terraform templates, dus het is eigenlijk gewoon een abstractie.

Voor developers die graag meer de data science kant op willen gaan, is SageMaker Studio flink verbeterd. Met SageMaker Studio is het mogelijk om een online ontwikkelomgeving (IDE) op te starten, en vanuit daar je machine learning modellen te ontwikkelen, trainen en publiceren. Nieuw is nu dat SageMaker Studio ook gebruikt kan worden voor data discovery en analytics, denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken met EMR. Ook nieuw is Sagemaker Studio Lab, dit is dezelfde omgeving als de standaard Sagemaker Studio, maar dan eenvoudiger om te gebruiken en geheel gratis. Uiteraard om het zo laagdrempelig te maken en innovatie te versnellen.

Business

AWS heeft een groot aanbod aan business applicaties, zoals WorkSpaces, WorkDocs, AppStream. Dit zijn services die dus vrijwel direct aan de eindgebruiker worden geleverd. Hier zijn niet veel nieuwe services of bijzondere features gelanceerd, hooguit verbeterd en gemoderniseerd. Er zijn wel een aantal services gelanceerd voor een publiek die er precies tussen in zit. Gebruikers hebben geen kennis van cloud en infrastructuur nodig, maar bouwen wel vrij technische oplossingen. Denk dan aan front-end developers, consultants, en analisten. Het betreft hier de aankondigingen: Amplify Studio, Well-Architected Framework - Sustainability Pillar, en SageMaker Canvas.

Amplify is eigenlijk een framework, een tool, én een service. Een oplossing waarmee je eenvoudig front-end websites kunt ontwikkelen en hosten in moderne frameworks zoals Angular, Vue en React. Amplify Studio is een uitbreiding hierop, waarmee je in een low-code omgeving content kunt beheren en opmaken en eenvoudig integreren in je website. Zo is er minder technische kennis nodig om snel mooie websites en apps te ontwikkelen in enkele dagen of weken, in plaats van maanden.

Al een aantal jaar heeft AWS het Well-Architected Framework beschikbaar in de vorm van een whitepaper. Dit document staat vol met 'best practices' en 'design principles' om de architectuur goed neer te zetten en verder te optimaliseren. Toevallig besprak ik het onderwerp sustainability met Jeff Barr tijdens de AWS Community Day Benelux en we vroegen hem toen of sustainability een zesde pillar kon worden. Het was op dat moment nog heel erg gebonden aan kosten optimalisatie, een bestaande pillar, maar toch is besloten om Sustainability toe te voegen. Zeer terecht overigens.

Een laatste mooie service is SageMaker Canvas. Met deze service is het eenvoudig om CSV bestanden te importeren, en met Machine Learning voorspellingen te doen op die data. En het mooie is: zonder de kennis te hebben van Machine Learning, en zonder code te schrijven. Heb je bijvoorbeeld een CSV bestand van al je verkopen, een bestand met promoties, en een bestand met het weer, dan kun je deze alle 3 importeren. Met een paar klikken worden deze samengevoegd tot een dataset en kun je een model trainen. Daarna kun je een voorspelling doen. Standaard is dat op basis van het getrainde model, maar je kunt ook bijvoorbeeld parameters aanpassen. Bijvoorbeeld; wat wordt de voorspelling als we een extra promotie doen in die week? Of, wat als het extreem mooi of slecht weer wordt in een bepaalde periode? De service ziet er even gebruiksvriendelijk uit als Excel, en heeft zelfs een eigen inlogpagina zodat gebruikers zonder AWS kennis er makkelijk toegang toe kunnen krijgen.

Conclusie

Ik was naar AWS re:Invent namens Schuberg Philis, maar zeker ook namens de AWS Community uit Nederland (AWSug.nl). Door de pandemie konden we elkaar in Nederland amper zien, maar vrijwel alle community leaders waren er.

Het was de derde keer dat ik naar re:Invent ben geweest. Voor mij persoonlijk was deze keer wel heel uniek. Het was voor het eerst dat ik er zelf mocht spreken. Mijn sessie had als titel: "Building Data Lakes in Highly Regulated Markets" en de zaal met 300+ stoelen was volledig gevuld en kreeg erg leuke reacties. Binnenkort verschijnt de sessie op YouTube.

Daarnaast was het ook de eerste keer dat ik rond liep met een "AWS Hero" badge. Dat zorgde ook voor veel aanspraak en erg leuke gesprekken. Ik ben ook erg trots op deze titel, want er zijn er maar 230 wereldwijd en slechts 3 in Nederland. Zo’n titel krijg je niet zomaar, en heb ik te danken aan alle enthousiaste sprekers, sponsors en deelnemers van de community in Nederland. Ik kijk dan ook uit naar 2022, waarin we hopelijk weer mooie events en meetups kunnen organiseren.

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen. Ik heb de komende 2-3 maanden wat tijd uitgetrokken om re:Cap presentaties te geven voor jou en je collega's. Gratis, online, en enkele opties voor in-person. Als je interesse hebt, stuur me dan een mail: martijnvandongen@schubergphilis.com.

Door: Martijn van Dongen, AWS Community Leader in Nederland & Cloud Evangelist bij Schuberg Philis

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024