Stichting bereidt collectieve schadeclaim voor wegens datalek GGD

06-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Stichting bereidt collectieve schadeclaim voor wegens datalek GGD

Stichting ICAM bereidt een collectieve schadeclaim voor tegen het ministerie van Volksgezondheid. Aanleiding hiervoor is de diefstal van gegevens uit systemen van de GGD door medewerkers. Deze data is online verkocht op de zwarte markt.

De collectieve claim is aangekondigd op een website. "Digitale veiligheid is een belangrijke taak van de overheid. Toch verkeren sinds het GGD-datalek miljoenen burgers in onzekerheid of hun persoonsgegevens op straat liggen. Nog steeds is de beveiliging niet op orde. Wij dagen het ministerie van VWS voor de rechter voor het niet naleven van de privacyregels", schrijft de stichting.

Gevoelige gegevens gestolen

De zaak draait om verschillende malafide medewerkers van de GGD die bleken te handelen in gegevens van Nederlandse burgers. Het ging daarbij onder meer om persoonsgegevens, BSN-nummers en testresultaten. Deze konden in bulk worden gedownload en door onbevoegden worden ingezien. Gestolen gegevens zijn door malafide GGD-medewerkers verhandeld op de zwarte markt. Stichting ICAM spreekt van het grootste datalek uit de Nederlandse geschiedenis.

Mensen kunnen zich gratis bij de claim aanmelden. Deze wordt gefinancieerd door een anonieme financieerder. Indien de zaak wordt gewonnen ontvangt deze investeerders 20% van een eventuele schadevergoeding. De stichting eist 500 euro schadevergoeding per persoon die is opgenomen in de GGD-systemen en waarvan persoonsgegevens toegankelijk zijn geweest en mogelijk gestolen. Voor iedereen waarvan blijkt dat hun persoonsgegevens daadwerkelijk zijn gestolen eist de stichting 1.500 euro schadevergoeding per persoon.

Terug naar nieuws overzicht
Security