Meta: Tientallen nepaccounts op Facebook ingezet tijdens migrantencrisis Belarus en Polen

03-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Meta: Tientallen nepaccounts op Facebook ingezet tijdens migrantencrisis Belarus en Polen

Tientallen nepaccounts op Facebook zijn door de Belarussische geheime dienst KGB ingezet om de migrantencrisis bij de grens tussen Belarus en EU-lidstaat Polen aan te wakkeren. Agenten van de KGB zouden zich onder meer hebben voorgedaan als activisten en journalisten. Hiermee werd onder meer valse berichtgeving verspreid over Poolse grenswachten, die geweld en intimidatie zouden inzetten tegen migranten.

Facebook-moederbedrijf Meta meldt in een rapport dat het 41 Facebook-accounts, vijf Facebook-groepen en vier Instagram-accounts heeft verwijderd. Deze werden allen gebruikt voor het verspreiden van valse berichtgeving rondom de migrantencrisis aan de Poolse grens. Meta meldt dat deze personen in het Engels, Pools en Koerdisch kritiek uitte op Poolse grenswachten.

Tegelijkertijd wijst Meta ook op een aantal accounts die juist aan Poolse zeiden zijn opgezet en gericht waren op Belarus en Irak. Deze accounts waren volgens Meta bedoeld om migranten te ontmoedigen af te reizen naar Polen en de EU. Meta verwijderde 31 Facebook-accounts, vier Facebook-groepen en vier Instagram-accounts die zich hiermee bezig zouden hebben gehouden. Deze accounts worden overigens niet gekoppeld aan de Poolse overheid.

Terug naar nieuws overzicht