Wouter Hoeffnagel - 06 december 2021

Esri en Autodesk brengen bouwprojectdata samen in een oplossing

Esri en Autodesk brengen bouwprojectdata samen in een oplossing image

Esri en Autodesk breiden hun samenwerking uit met een SaaS-oplossing om bouwprojectdata uit verschillende systemen samen te brengen op een kaart. Eerder zorgden de twee bedrijven al voor een integratie tussen geografische informatiesystemen (GIS) en building information modeling (BIM). Met het nieuwe ArcGIS GeoBIM wordt een webgebaseerde koppeling gemaakt tussen ArcGIS en de Autodesk Construction Cloud.

ArcGIS GeoBIM is een configureerbare weboplossing om data uit één BIM-project, meerdere projecten of zelfs een volledig portfolio letterlijk in kaart te brengen. Omdat ArcGIS GeoBIM in de cloud draait, is projectdata altijd up-to-date en kunnen gebruikers makkelijk met projectdata overweg, zonder dat hier gespecialiseerde kennis voor nodig is.

Documenten en modellen binnen handbereik

ArcGIS GeoBIM verbindt de ArcGIS-omgeving van een organisatie met Autodesk Construction Cloud. Vanuit de kaartgebaseerde webapp wordt verwezen naar dynamische BIM-datasets. Op die manier kunnen gebruikers documenten en modellen bekijken in de ruimtelijke context van de projectlocatie. ArcGIS GeoBIM maakt hiervoor gebruik van de Autodesk Forge Viewer.

Met ArcGIS GeoBIM kunnen gebruikers bestanden en mappen uit BIM 360 of Autodesk Construction Cloud doorzoeken. Er wordt rechtstreeks gelinkt naar deze data, waardoor up-to-date gegevens uit meerdere systemen beschikbaar zijn, zonder te hoeven schakelen tussen verschillende systemen of bestanden. Het converteren, verplaatsen of dupliceren van data is dus ook minder vaak nodig.

Eenvoudige communicatie

Esri biedt met ArcGIS GeoBIM een verzameling oplossingen voor het eenvoudig delen van projectinformatie. De verschillende webapplicaties zijn eenvoudig configureerbaar en bieden een gebruiksvriendelijke manier om projecten of portfolio’s te bekijken. De apps kunnen toegespitst worden op individuele doelgroepen zodat enkel relevante informatie beschikbaar is voor specifieke stakeholders.

ArcGIS GeoBIM is vanaf november 2021 beschikbaar in Nederland. Om het te kunnen gebruiken is Autodesk Construction Cloud nodig. Op 16 december 2021 geeft Esri Nederland een webinar over de mogelijkheden van ArcGIS GeoBIM. Meer informatie en inschrijven op esri.nl.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024