Microsoft moet volledige openheid geven over seksuele intimidatie

03-12-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Microsoft moet volledige openheid geven over seksuele intimidatie

Microsoft moet volledige openheid geven over seksuele intimidatie binnen het bedrijf. Een voorstel hiervoor is aangenomen tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Het gaat om een voorstel van Arjuna Capital, een activistische aandeelhouder. De investeerder wil dat Microsoft alle onafhankelijke onderzoeken en rapporten over seksuele intimidatie openbaar maakt. Het gaat onder meer om onderzoeken naar Bill Gates. Het bedrijf moet zo harder optreden tegen dergelijke misstanden.

Al jarenlang klachten

Al langer is er onrust over seksuele intimidatie binnen Microsoft. Het voorstel wijst onder meer op een class-action rechtszaak uit 2012 waarin 238 Microsoft-medewerkers klaagden over genderdiscriminatie en seksuele intimidatie. In 2019 kwamen opnieuw klachten aan het licht nadat in intern e-mailverkeer werd geklaagd over de omgang van Microsoft met dergelijke klachten. Het bedrijf zou de klachten niet adequaat oppakken.

Chief Executive Satya Nadella kondigde in reactie hierop aan de HR-processen van Microsoft op de schop te nemen. Ook kondigde Nadella aan interne rapporten met betrekking tot onderzoeken op dit gebied openbaar te maken. In 2020 meldde werknemers van Microsoft volgens Arjuna Capital echter dat deze rapporten niet beschikbaar zijn gemaakt.

Volledig openheid van zaken

Arjuna Capital wil nu dat Microsoft volledig openheid van zaken geeft. De investeerder wil precies weten hoe het bedrijf deze kwesties heeft aangepakt. Ter onderbouwing hiervan moet het bedrijf alle onafhankelijke onderzoeken en rapporten openbaar maken.

Microsoft heeft inmiddels toegezegd gehoor te geven aan het voorstel. Een derde partij gaat eerdere onderzoeken van Microsoft op deze gebieden onderzoeken. Alle bevindingen worden openbaar gemaakt.

Terug naar nieuws overzicht