Witold Kepinski - 01 december 2021

PostNL computeralgoritme ontwerpt zelf postzegels

PostNL computeralgoritme ontwerpt zelf postzegels image

PostNL geeft als eerste postbedrijf ter wereld postzegels uit waarvan het ontwerp is gemaakt door een computeralgoritme (AI). De uitgifte Digi Art werd door de computer ontworpen op basis van een collectie met 1.500 postzegels uit de periode 1852-1920.

De vijf postzegels hebben het voorkomen van klassieke postzegels, maar ze zijn dat niet. Het computeralgoritme heeft unieke ontwerpen gemaakt met vertrouwde elementen zoals een dragende afbeelding in het midden met een omlijsting, een strook onderaan voor tekst, ornamenten in de hoeken en een kader met perforaties.

Het postzegelontwerp is ontstaan met behulp van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence ofwel AI). Kunstmatige intelligentie wordt toegepast voor bijvoorbeeld gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s en slimme thermostaten, maar ook voor generatieve kunst. In deze AI-toepassing maakt het computeralgoritme een origineel kunstwerk of ontwerp. Dat is ook gebeurd voor de postzegeluitgifte Digi Art. Dit is wereldwijd het eerste postzegelvel dat via AI is ontwikkeld

Het gebruikte algoritme kan zelfstandig leren. Dit betekent dat het algoritme zelf de structuur in de gegeven invoer ontdekt en dus geen opdrachten krijgt voor de gewenste uitvoer. Die uitvoer bestaat uit een grote reeks beelden die ontstaan doordat het algoritme miljoenen keren bezig is om zelf afbeeldingen te maken en te evalueren

De postzegels Digi Art zijn het geesteskind van Tim Ottens, data-scientist bij PostNL. Het zelflerende karakter van het algoritme werd door hem begeleid. Ottens: “In het begin lijkt het nergens op, daarna zie je langzaam contouren van postzegels ontstaan. Bij elke evaluatie sleutelden we aan het programma om het algoritme een duwtje in de goede richting te geven. Op een gegeven moment hebben we een lijst van resultaten samengesteld en daar een keuze uit gemaakt. Er is niets meer aangepast – ook de kleuren zijn door het algoritme gekozen.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Digi Art telt 5 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 28 oktober 2021 verkrijgbaar via de PostNL webshop. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024