Britse toezichthouder wijst overname GIPHY door Meta af

30-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Britse toezichthouder wijst overname GIPHY door Meta af

Facebook-moederbedrijf Meta moet het gifjes-platform GIPHY weer verkopen. De Britse Competition and Markets Authority (CMA) is van mening dat Meta een te dominante marktpositie krijgt door de overname.

Het besluit is door de CMA aangekondigd op zijn website. Het nieuws komt niet geheel onverwacht; FT meldde eerder deze week al dat de CMA zich tegen de overname van GIPHY zou keren.

Goedkeuring nodig

De overname is vorig jaar in mei aangekondigd door Facebook. Het bedrijf betaalde 369 miljoen euro voor GIPHY. De overname moest echter nog worden goedgekeurd door toezichthouders. De CMA maakt nu dus bekend niet akkoord te gaan met de overname.

De CMA wijst op de 'toch al significante marktmacht' van Facebook-moederbedrijf Meta. De overname van GIPHY kan deze macht verder vergroten. Zo kan Facebook onder meer de toegang tot GIPHY voor concurrenten beperken, en daarmee eigen diensten voordeel geven. Ook vreest de CMA dat Meta concurrerende platform verplicht meer data af te staan indien zij van GIPHY gebruik maken.

Meta heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Terug naar nieuws overzicht