Zweden pleit voor Europees verbod op energie-intensieve cryptomining

30-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Zweden pleit voor Europees verbod op energie-intensieve cryptomining

De Zweedse financiële toezichthouder en het Zweedse milieuagentschap keren zich tegen het mijnen van cryptovaluta. Zij roepen de Europese Unie (EU) en de Zweedse overheid op tot een verbod op cryptomining.

Scandinavië is een aantrekkelijke locatie voor het mijnen van cryptovaluta. Onder meer vanwege de lage temperaturen en de aanwezigheid van grote hoeveelheden duurzame elektriciteit.

Klimaattransitie

De financiële toezichthouder Finansinspektionen en het milieuagentschap Naturvårdsverket keren zich echter tegen het mijnen van cryptovaluta in Zweden. De organisaties stellen dat het Scandinavische land deze duurzame energie juist nodig heeft voor de klimaattransitie van zijn essentiële diensten.

Met het oog hierop pleiten de partijen voor een verbod op energie-intensieve vormen van cryptomining. Partijen die zich wel bezig houden met cryptomining, zouden dit daarnaast nooit als milieuvriendelijk mogen presenteren. Meer informatie is beschikbaar in de open brief van de Finansinspektionen en Naturvårdsverket.

Terug naar nieuws overzicht