Consumentenbond: Social media niet geschikt voor kinderen

27-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Consumentenbond: Social media niet geschikt voor kinderen

Social media zijn niet geschikt voor kinderen. Dit oordeelt de Consumentenbond na analyse van acht social media-apps. De platforms houden volgens de consumentenorganisatie te weinig rekening met de kwetsbaarheid van kinderen, schenden de privacy en kennen en te weinig kindvriendelijke instellingen.

De Consumentenbond controleerde onder meer welke opties Facebook, Instagram, Signal, Snapchat, Telegram, TikTok, WhatsApp en YouTube kinderen en ouders bieden om van het platform een veilige omgeving te maken. De Consumentenbond wijst erop dat Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok profielen maken van kinderen. Snapchat en TikTok gaan hierin het verst; die baseren hun advertenties ook op het gedrag van kinderen in de app en hun locatie.

Mogelijkheden verschillen per platform

Alleen Facebook, Instagram, TikTok en YouTube zetten het profiel van jonge gebruikers standaard op privé. Alleen Facebook en Instagram bieden mogelijkheden voor het bijhouden van schermtijd en het instellen van een maximum hiervoor. Alleen TikTok en YouTube maken daarnaast ouderlijk toezicht mogelijk. Wel moeten ouders dan eerst zelf de app installeren, waarna ook hun data worden verzameld.

Bij de helft van de app is het voor gebruikers moeilijk om data te verwijderen indien zij hun account opzeggen. Snapchat, Instagram en Telegram verwijzen hierbij naar hun website. TikTok vermeldt niet duidelijk of het bedrijf alle persoonsgegevens bij verwijderen van een account ook daadwerkelijk vernietigd.

'Kinderen van social media halen is niet de oplossing'

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, stelt dat kinderen niet van social media af moeten. Molenaar: "Dat is niet de oplossing. Maar feit is wel dat de platforms in hun huidige vorm geen veilige omgeving vormen voor kinderen. Dat moet veranderen. En dat kunnen we niet overlaten aan techbedrijven, want die laten keer op keer zien het niet te kunnen. Dus zijn er aanvullende regels nodig om kinderen beter te beschermen. Het belang van kinderen moet al in het ontwerp van de apps worden meegenomen. Dit staat ook beschreven in de code voor kinderrechten, waar wij onze steun voor hebben uitgesproken."

Terug naar nieuws overzicht