Facebook-moederbedrijf plant datacenter in Zeewolde

24-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook-moederbedrijf plant datacenter in Zeewolde

De burgemeester en wethouders van Zeewolde zijn akkoord met de komst van een groot datacenter in de gemeente. De gemeenteraad hakt op 16 december definitief het besluit door over het datacenter. Het gaat vermoedelijk om een datacenter van Meta.

Een groot Amerikaans techbedrijf diende in het najaar van 2019 het verzoek in om naast bedrijventerrein Trekkersveld een datacenter te bouwen. De initiatiefnemer is tot nu toe niet bekend gemaakt. Een woordvoerder van Facebook-moederbedrijf Meta meldt echter nu dat het bedrijf in gesprek is met de gemeente.

'Documentatie ingediend'

"Meta heeft de benodigde documentatie ingediend die ons in staat stelt mogelijk een datacenter in Zeewolde te bouwen. We hebben dit gedaan voor het geval dat het voor onze bedrijfsvoering nodig is om onze infrastructuur uit te breiden. Op dit moment ligt onze focus op het voldoen aan de vergunnings- en goedkeuringsprocessen die vereist zijn door de Nederlandse autoriteiten", zegt een woordvoerder van Meta.

Omroep Flevoland meldt dat de gemeenteraad unaniem instemt met het voorstel om de plannen verder uit te werken. Het gaat om een datacenter van 166 hectare en een uitbreiding van 35 hectare voor het bedrijventerrein Trekkersveld.

Tegen de komst van het datacenter is door inwoners ook verzet. Zij maken zich onder meer zorgen over het stroomverbruik en het koelwater van het datacenter.

Lees ook het NRC artikel over de komst van Het Facebook / Meta datacenter naar Zeewolde.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters