Onventis neemt spend analytics bedrijf Spendency over

23-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Onventis neemt spend analytics bedrijf Spendency over

Onventis heeft de Zweedse spend analytics specialist Spendency overgenomen. Hiermee breidt de All-In-One procurement provider haar productportfolio flink uit. De overname wordt gesteund door software-investeerder Main Capital Partners. De managementteams van Spendency en Onventis delen de gemeenschappelijke visie om gezamenlijk een leidende Europese softwaregroep te worden. En de inkoop- en financewereld te transformeren door middel van één digitaal spend management ecosysteem.

Onventis maakt sinds 2019 deel uit van de portefeuille van Main Capital Partners. Een internationale buy-and-build strategie leidde in 2020 tot de toevoeging van het Nederlandse factuurverwerkingsbedrijf WorkFlowWise. Nu wordt de wereldwijde expansie van de groep verder versterkt met Spendency, een leverancier van spend analytics in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Door de overname voegt Onventis functionaliteit voor spend analytics toe aan haar product en wordt aanwezigheid in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd. Het gecombineerde klantenbestand van de groep telt meer dan 1.000 inkooporganisaties.

Crisisbestendige supply chains

De COVID-pandemie heeft duidelijk laten zien hoe cruciaal het analyseren van de uitgaven (spend analytics) is voor inkoop- en financiële teams. Het verzamelen en analyseren van inkoopgegevens levert zinvolle inzichten op. Daarbij ondersteunt het besluitvormingsprocessen en maakt het organisaties veerkrachtiger. Sectoranalisten verwachten een sterke marktgroei van inkoopsoftware doordat steeds meer organisaties volledig vertrouwen op Source-to-Pay-suites om hun toeleveringsketens crisisbestendig te maken. Voor inkoop en finance zijn met name AI en analytische tools belangrijke drijfveren om de liquiditeit te verbeteren en de efficiëntie van de bedrijfsuitgaven te vergroten.

Spendency is opgericht in 2015. Het hoofdkantoor zit in Stockholm in Zweden. Aangesloten op het ERP en/of inkoopsysteem van de klant, helpt Spendency haar klanten bij het verzamelen, verrijken en standaardiseren van inkoopgegevens. Zodra de gegevens zijn voorbereid, analyseert Spendency de gegevens via verschillende overzichten om kostenbeheersing van uitgavenprocessen mogelijk te maken. Inzichten die worden verkregen met Spendency's oplossing helpen bedrijven kosten te besparen en efficiëntere inkoopprocessen te implementeren.

De geïntegreerde oplossing biedt toegevoegde waarde aan huidige en toekomstige klanten van Onventis, zoals extra functionaliteiten en verhoogde efficiëntie van inkoopprocessen. De oplossing is zeer intuïtief, waardoor de gebruikers snel grip kunnen krijgen op de tool en deze kunnen gebruiken in hun besluitvormingsproces.

Investeren

De opbrengst van de acquisitie wordt door het managementteam van Spendency geïnvesteerd in de Onventis Group, wat hun sterke geloof in de succesvolle toekomstige ontwikkeling van de combinatie onderstreept. Frank Schmidt, CEO van Onventis vertelt: "Ik ben trots op deze volgende stap met de Onventis Group. Spendency wordt een volwaardig onderdeel van de Onventis Group en met deze overname breiden we onze Source-to-Pay portfolio uit met toonaangevende spend analytics technologie. Daarbij komt dat we nu aanwezig zijn in de Scandinavische markten en het Verenigd Koninkrijk. Bovendien biedt de Spendency-oplossing binnenkort veel meer dan alleen het analyseren van uitgaven, zoals kunstmatige intelligentie, process mining en het analyseren van leveranciersrisico’s, de supply chain en duurzaamheid. Samen zijn we op een missie om de inkoop- en financewereld te transformeren door middel van één digitaal spend management ecosysteem."

Arvid Fredin, voormalig CEO van Spendency en nieuwe Managing Director UK & Nordics vertelt: "Door toe te treden tot de All-in-Procurement Suite van Onventis is Spendency in staat om maximaal te groeien. Dankzij de enorm toegewijde en getalenteerde mensen bij Onventis, kunnen we na de overname evolueren van een gepassioneerde SaaS-startup met regionale focus naar een oplossing voor de wereldwijde markt. We zijn ervan overtuigd dat we hiermee de juiste partner gevonden hebben om de ontwikkeling van Spendency te bevorderen, vooral omdat onze oplossing onmiddellijk kan worden aangeboden aan de klanten van Onventis zonder lange integratieprocessen."

Sven van Berge Henegouwen, Partner en Hoofd DACH-activiteiten bij Main Capital Partners licht toe: "We zijn blij dat we wederom een strategische stap voor Onventis mogelijk hebben gemaakt. Ons doel is om het productportfolio van Onventis uit te breiden en zo de waarde voor de klant te maximaliseren, terwijl we tegelijkertijd aandacht houden voor de culturele fit tussen de bedrijven. Wij zijn ervan overtuigd dat de toevoeging van Spendency de succesvolle groei van de Onventis Group zal versnellen."

Terug naar nieuws overzicht