DTC waarschuwt bijna driehonderd bedrijven voor cyberdreigingen

23-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

DTC waarschuwt bijna driehonderd bedrijven voor cyberdreigingen

Bijna 300 bedrijven zijn dit jaar door het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van EZK, direct gewaarschuwd voor een ernstige cyberdreiging. Vaak werden deze veroorzaakt door het gebruik van een server of software waarin een beveiligingslek is ontdekt.

Het DTC publiceert over beveiligingslekken die een ernstig dreiging vormen voor Nederlandse bedrijven. De waarschuwingsservice is sinds de zomer uitgebreid. Het DTC belt of e-mails individuele bedrijven nu indien er informatie is dat deze bedrijven groot gevaar lopen om gehackt te worden of al gehackt zijn.

Tien aanleidingen voor benaderen bedrijven

Sinds de start van deze specifieke waarschuwingen in de zomer zijn er tien verschillende aanleidingen geweest om bedrijven te benaderen. Als voorbeeld noemt het DTC een lek in Microsoft Exchange Powershell, die actief werd misbruikt. Bedrijven die hun servers niet up-to-date hadden, liepen hierdoor een reëel gevaar op grote schade. "Een andere casus waarbij de afweging leidde tot een snelle waarschuwing, was het Fortinet-datalek. Een lijst met een grote hoeveelheid Fortinet VPN-gebruikersnamen en wachtwoorden was buit gemaakt en in handen gevallen van kwaadwillenden. Met deze inloggegevens konden cybercriminelen netwerktoegang krijgen en bijvoorbeeld data stelen of een ransomware-aanval uitvoeren", schrijft het DTC in een nieuwsbericht.

Bedrijven zijn niet verplicht opvolging te geven aan meldingen van het DTC. Of er daadwerkelijk schade is voorkomen met de waarschuwingen is dan ook niet bekend. Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security