Gartner voorziet stijgende vraag naar AI-software

22-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner voorziet stijgende vraag naar AI-software

De vraag naar kunstmatige intelligentie (AI)-gebaseerde software stijgt komend jaar aanzienlijk. De wereldwijde omzet uit kunstmatige intelligentie (AI)-software bedraagt in 2022 zo'n 62,5 miljard dollar, voorspelt marktonderzoeker Gartner. Dit is 21,3% meer dan in 2021.

"De markt voor AI-software wint aan snelheid. Het langetermijntraject hangt echter af van ondernemingen die hun AI-volwassenheid bevorderen", zegt Alys Woodward, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner.

De AI-softwaremarkt omvat toepassingen waarin AI is ingebed, zoals computer vision-software. Denk echter ook aan software die wordt gebruikt voor het bouwen van AI-systemen. De AI-softwareprognose van Gartner is gebaseerd op use-cases, waarbij de hoeveelheid potentiële bedrijfswaarde, timing van bedrijfswaarde en risico wordt gemeten om te voorspellen hoe use-cases zullen groeien.

Top vijf use cases

Gartner voorspelt dat de top vijf van use case-categorieën voor AI-software-uitgaven in 2022 kennisbeheer, virtuele assistenten, autonome voertuigen, digitale werkplekken en crowdsourced-gegevens zullen zijn (zie tabel 1).

gartner-ai-markt-2022.png

"Succesvolle AI-bedrijfsresultaten hangen af van de zorgvuldige selectie van gebruiksscenario's", zegt Woodward. "Gebruiksscenario's die aanzienlijke bedrijfswaarde opleveren, maar die toch kunnen worden geschaald om risico's te verminderen, zijn van cruciaal belang om de impact van AI-investeringen aan zakelijke belanghebbenden aan te tonen."

Volwassenheid van AI blijft achter bij interesse

De vraag naar AI-technologieën en de bijbehorende marktgroei is nauw verbonden met de volwassenheidsniveaus van de AI-organisatie. Organisaties blijven een sterke interesse tonen in AI. 48% van de CIO's in de Gartner CIO en Technology Executive Survey van 2022 meldt dat ze AI en machine learning-technologieën binnen de komende 12 maanden hebben geïmplementeerd of van plan zijn deze in te zetten.

Toch is de realiteit van AI-implementatie veel beperkter. Onderzoek van Gartner wijst uit dat organisaties vaak experimenteren met AI, maar moeite hebben om de technologie onderdeel te maken van hun standaardactiviteiten. Gartner voorspelt dat het tot 2025 duurt voordat de helft van de organisaties wereldwijd bereikt heeft wat Gartners AI-volwassenheidsmodel omschrijft als de 'stabilisatiefase' van AI-volwassenheid of verder.

Hogere inkomsten

Vooruitgang in AI-volwassenheid verhoogt de inkomsten uit AI-software als gevolg van hogere uitgaven. Met name in de categorie data- en analysegerelateerde technologie. Een vertraging in volwassenheid kent een overeenkomstig vertragend effect op de uitgaven en inkomsten. Deze vertraging kan onder meer ontstaan door onwil om AI te omarmen, gebrek aan vertrouwen in AI en moeilijkheden om zakelijke waarde te leveren van AI.

Gartner-klanten kunnen meer informatie vinden in het rapport 'Forecast Analysis: Artificial Intelligence Software, Worldwide'. Bekijk daarnaast het gratis Gartner-webinar 'The 7 Future AI Scenarios and What They Mean for Your Organization'.

Terug naar nieuws overzicht