ACM legt deregulering HWT-markt voor aan Europese Commissie

20-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

ACM legt deregulering HWT-markt voor aan Europese Commissie

De Autoriteit Consument & Markt legt het voorgenomen besluit om de regulering in te trekken van de hoogwaardige zakelijke telecomdiensten die worden geleverd over het kopernetwerk van KPN voor aan de Europese Commissie. Het gaat om de laatste stap in de procedure van de marktanalyse hoogwaardige wholesaletoegang (HWT), die volgt op een consultatieronde onder marktpartijen. De ACM meldt dat uit deze consultatie is gebleken dat de regulering van de hoogwaardige wholesaletoegang kan worden ingetrokken.

Telecomaanbieders leveren in de HWT-markt diensten met een hoge kwaliteit en een zeer sterke betrouwbaarheid. Deze zijn specifiek toegespitst op zakelijke eindgebruikers en omvat geen diensten voor particulieren. De ACM benadrukt dat het om een andere markt gaat dan die voor de zogenoemde lokale toegang, waar een afzonderlijke marktanalyse voor wordt uitgevoerd.

Consultatie

De ACM legde in november 2020 het plan om de HWT-markt te dereguleren voor aan marktpartijen. De toezichthouder meldt dat de respons hierop het beeld bevestigde 'dat er in de HWT-markt geen partijen meer zijn die beschikken over aanmerkelijke marktmacht (dat wil zeggen: een positie waarmee zij zich onafhankelijk zouden kunnen gedragen van concurrenten of afnemers, bijvoorbeeld door tarieven te verhogen of toegang te weigeren)'.

De Europese Commissie heeft een maand de tijd om op het besluit te reageren. Daarna maakt de ACM het besluit definitief.

Terug naar nieuws overzicht