Phishingmails verstuurt vanaf e-mailadres gemeente Ede

20-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Phishingmails verstuurt vanaf e-mailadres gemeente Ede

De gemeente Ede waarschuwt voor een phishingmails die zijn verzonden vanaf een e-mailadres van een ambtenaar van de gemeente. De aanvaller wist via een nepmail de inloggegevens van de ambtenaar in handen te krijgen.

In het bericht wordt melding gemaakt van een Outlook-mailbox die vol zit en bijgewerkt moet worden. Hierbij wordt verwezen naar 'IT Services Helpdesk'. Wethouder Hester Veltman (informatieveiligheid): “Het is géén bericht van de gemeente. Ga er niet op in. Klik geen link aan en geef geen wachtwoord. Verwijder de e-mail meteen”. Indien gebruikers wel op de link hebben geklikt en gegevens hebben ingevuld, adviseert de gemeente Ede zo snel mogelijk hun wachtwoord te wijzigen voor de sites waar dat wachtwoord wordt gebruikt.

De getroffen mailbox is inmiddels geblokkeerd. Ook zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Het incident wordt onderzocht door ICT-experts. Ook is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Veltman: “Het onderzoek laat vooralsnog zien dat de hacker gelukkig geen toegang heeft gehad of gekregen tot privacy gevoelige bestanden. Maar een dergelijk incident bevestigt nog maar eens dat informatieveiligheid blijvend hoge prioriteit en aandacht vereist”.

Terug naar nieuws overzicht
Security