Wouter Hoeffnagel - 18 november 2021

Meer schade door bankhelpdeskfraude en phishing

Meer schade door bankhelpdeskfraude en phishing image

Bankhelpdeskfraude leverde in de eerste helft van 2021 in totaal 16,5 miljoen euro schade op. Phishing was goed voor 6,1 miljoen euro. In een half jaar tijd is hierdoor in totaal ruim 22,5 miljoen euro schade ontstaan. Ter vergelijking: in heel 2020 kwam de schade door deze vormen van fraude uit op 39,5 miljoen euro.

Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De NVB stelt dat de schade oploopt tot een 'zorgwekkend hoog niveau'. Banken willen daarom vaart maken met het in samenspraak met de overheid en andere betrokken partijen ontwikkelen van een integrale aanpak voor de bestrijding van digitale fraude.

Veel schade vergoedt

98% van de schade bij phishing is in de eerste helft van 2021 vergoed door banken. Sinds 2020 vergoeden banken bankhelpdeskfraude uit coulance. Dit aangezien bij nummerspoofing misbruik wordt gemaakt van het vertrouwen van klanten in hun bank. Wel worden hierbij toetsingcriteria gehanteerd om te bepalen in hoeverre schade wordt vergoed, aangezien klanten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. In de eerste zes maanden van 2021 is 92% van de schade door bankhelpdeskfraude vergoed.

De NVB wijst op de toenemende digitalisering en de toename van digitale criminaliteit, wat het een 'breed maatschappelijk probleem' noemt. "Hiertegen kan alleen in gezamenlijkheid, dus met medewerking van alle betrokken publieke en private partijen, een vuist worden gemaakt. Banken pleiten daarom al langer voor een integrale aanpak, waarbij zij onder andere met de verantwoordelijke ministeries, toezichthouders, politie, Openbaar Ministerie, sociale media, BigTech’s, Internet Service Providers, telecompartijen en handelsplatformen de handen ineenslaan", schrijft de NVB. Ook de Cyber Security Raad riep eerder op tot actie en investeringen in het tegengaan van de toenemende digitale fraude.

Minder schade door traditionele vormen van fraude

De schade door meer traditionele vormen van fraude met creditcards en gestolen bankpassen is juist afgenomen. De fraude met creditcards halveerde naar ruim een miljoen euro schade. De schade door gestolen bankpassen daalde met 68% tot 940.000 euro. Deze daling is volgens de NVB toe te schrijven aan extra beveiligingsmaatregelen en de afname van fysieke betalingen door COVID-19.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024