T-Systems opent in NorthC datacenter second node Open Telekom Cloud

16-11-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

T-Systems opent in NorthC datacenter second node Open Telekom Cloud

T-Systems opende onlangs in het NorthC datacenter in Almere een second node voor Open Telekom Cloud. Open Telekom Cloud biedt infrastructure as a service (IaaS) vanuit de public cloud gebaseerd op OpenStack. Bedrijven van elke omvang of bedrijfstak krijgen snel en eenvoudig computing resources tot hun beschikking vanuit Europese datacenters die volledig voldoen aan de Europese richtlijnen en wetgeving. Open Telekom Cloud is geschikt voor meer rekencapaciteit, hosting, storage en disaster recovery of artificial intelligence toepassingen.

Meer ruimte, meer redundantie, meer veiligheid: de Open Telekom Cloud groeit. En breidt zijn capaciteit uit met een twin-core datacenter in Amsterdam. In de nieuwe faciliteit werken servers en opslag onder de hoogste beveiligingsnormen - ecologisch duurzaam en voldoen aan de AVG en regelgeving.

De middelen zijn sinds begin maart in beta-status beschikbaar. Inmiddels is het twin datacenter in Aalsmeer en Almere bij Amsterdam productief in bedrijf. "Met de opening van ons clouddatacenter in Amsterdam wint Europa aan datasoevereiniteit", zegt Adel al Saleh, Telekom Board Member en CEO van T-Systems. "En bedrijven winnen aan veiligheid. Omdat de gegevensbeschermingsregels van de Europese Unie van toepassing zijn."

Betrouwbaarheid voor CRITIS-operaties

De nieuwe locatie vergroot de betrouwbaarheid. Dit komt omdat het een afspiegeling is van de Open Telekom Cloud-datacenters op de meer dan 500 kilometer verderop gelegen locatie Magdeburg/Biere. Dit plaatst de Open Telekom Cloud ruim boven de aanbeveling voor zogenaamde kritieke infrastructuren (CRITIS) van het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI). De BSI rekent naast energie- en watervoorziening ook informatietechnologie- en telecommunicatiebedrijven tot de CRITIS-bedrijven en schrijft een minimale afstand van 200 kilometer tussen locaties voor. Dit zorgt ervoor dat servers, opslagfaciliteiten en data beschikbaar blijven, ook als er een storing is op een van de locaties, bijvoorbeeld door natuurrampen. Dit is met name van belang omdat bij een calamiteit veel andere CRITIS-gebieden, zoals de hulpdiensten, afhankelijk zijn van telecommunicatie en ICT.

Groene stroom voor groene IT

Naast veiligheid en beschikbaarheid geeft Telekom de hoogste prioriteit aan energie-efficiëntie – groene IT zonder uitstoot is het leidende principe. Daarom worden de klimaatvriendelijke computer- en opslagbronnen in Amsterdam voor 100 procent aangedreven door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Ook op het gebied van energieverbruik is de locatie Amsterdam bijzonder zuinig. Dit wordt weergegeven door de PUE-waarde (Power Usage Effectiveness) voor de twee faciliteiten. Deze verificatie van een duurzame en efficiënte cloudoperatie is respectievelijk 1,32 en 1,25. Ter vergelijking: dit betekent dat het energieverbruik zo'n 30 procent lager is dan bij conventionele datacenters.

Bijzondere voorwaarden voor wetenschap en onderzoek

Het hoogste niveau van beschikbaarheid, dat overeenkomt met het Tier 3+ beveiligingsniveau van het Uptime Institute, maakt de Open Telekom Cloud ook aantrekkelijk voor bedrijven en instellingen met bijzonder hoge compliance- en beveiligingseisen, die de flexibiliteit van de public cloud niet willen missen . Dit is een pluspunt, vooral voor wetenschappelijke en onderzoeksinstellingen, waarvoor de Open Telekom Cloud ook andere voordelen biedt. Deze omvatten toegang tot zogenaamde supercomputers, die vele malen de rekenkracht van standaardservers bereiken (high-performance computing).

Onderzoeksinstellingen kunnen nu aantrekkelijke instapvoorwaarden veiligstellen voor de opening van het datacenter in Amsterdam - inclusief een gratis eerste consult en speciale ondersteuning tijdens de operatie. Zo biedt de Open Telekom Cloud onderzoek en wetenschap bijzonder betaalbare high-performance middelen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van hun werk.

Europese oplossing voor digitale soevereiniteit

Exclusief gehost in Europa, biedt de Open Telekom Cloud sinds 2016 het hoogste niveau van IT-beveiliging, gegevensbescherming en vertrouwelijkheid, een laag vendor lock-in risico, maximale flexibiliteit en toekomstige beveiliging dankzij de open-source architectuur OpenStack. Als onderdeel van het GAIA-X-initiatief stelt de Open Telekom Cloud nu al de hoogste normen als de grootste en toonaangevende Europese cloudoplossing. En draagt zo bij aan het versterken van de digitale soevereiniteit in Europa via een eigen, onafhankelijke data-infrastructuur, aldus T-Systems.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters