UBO-register mag van rechter blijven bestaan

17-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

UBO-register mag van rechter blijven bestaan

Het UBO-register mag blijven bestaan. Het Gerechtshof oordeelt dat het Ultimate Beneficial Owners (UBO) register geen grote privacyschade veroorzaakt bij bedrijven.

Privacyorganisatie Privacy First had een rechtszaak aangespannen en eistte dat het UBO-register offline werd gehaald. Via het register kunnen partijen informatie opvragen over de eigenaren en/of oprichters van een organisatie. Het register is een Europese database en gericht op het tegengaan van witwassen en de financiering van terrorisme.

'In strijd met Europese grondrechten'

Privacy First stelt dat het UBO-register autoriteiten meer toegang geeft tot gegevens dan noodzakelijk is. Het register gaat volgens de privacyorganisatie hiermee in tegen Europese grondrechten. Hier gaat het Gerechtshof niet in mee; het oordeelt dat het 'niet aannemelijk is' dat het UBO-register voor grote privacyschade zorgt bij bedrijven. Ook hebben organisaties de mogelijkheid hun gegevens af te schermen.

De privacyorganisatie wil nu de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een Europese rechtszaak over het UBO-register afwachten. De uitspraak in deze zaak wordt medio 2022 verwacht.

Terug naar nieuws overzicht