Redactie - 16 november 2021

Marechaussee pakt vermeend lid van Ryuk-ransomwarebende op

Marechaussee pakt vermeend lid van Ryuk-ransomwarebende op image

Een Russische zakenman is begin november door de Koninklijke Marechaussee aangehouden op Schiphol op verdenking van grootschalige cyberaanvallen. Het gaat om een 29-jarige man met Russische nationaliteit die onderdeel zou uitmaken van de aanvalsgroep Ryuk, die zich voornamelijk richt op ransomware.

Dit meldt de Volkskrant, dat het aanhoudingsbevel inzag. De man is gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse FBI. Ryuk is een groepering die verantwoordelijk wordt gehouden voor een groot aantal besmettingen met ransomware is de afgelopen jaar. Concreet zou het gaat om zo'n 2.400 besmettingen. De gearresteerde Rus wordt ervan verdacht voor Ryuk geld te hebben witgewassen.

Tussenstop in Amsterdam

De man wilde naar Bolivia vliegen, maar is in Mexico tegengehouden. Dit gebeurde vermoedelijk op verzoek van de Verenigde Staten, meldt de Volkskrant. Hier moest de Rus een ticket naar Moskou kopen, met een tussenstop in Amsterdam. Aangekomen op Schiphol is de man aangehouden door de Koninklijke Marechaussee. Vermoedelijk wordt de verdachte overgedragen aan de Verenigde Staten.

De advocaat van de verdachte ontkent dat zijn cliënt schuldig is.