Cyclomedia stimuleert fietsveiligheid met DOK data en Arcadis

15-11-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Cyclomedia stimuleert fietsveiligheid met DOK data en Arcadis

Jaarlijks zijn er nog te veel fietsers betrokken bij verkeersongelukken in Nederland. In 2020 is zelfs het hoogste aantal fietsslachtsoffers in 25 jaar bereikt. Om die reden hebben Cyclomedia met Arcadis en DOK data de Fietsveiligheidsscan ontwikkeld. De oplossing helpt om het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers te verminderen. Het kabinet streeft ernaar in 2050 het aantal verkeersdoden naar nul te brengen – en dit kan alleen als jaarlijks het aantal doden in het verkeer met maar liefst elf procent verminderd wordt. De Fietsveiligheidsscan kan een belangrijke rol spelen in het behalen van deze doelstelling.

Het meten en prioriteren van risico’s
Door voldoende data beschikbaar te stellen via de Fietsveiligheidsscan, kunnen gemeenten onderbouwde keuzes maken om verkeerssituaties aan te passen en de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren. Voor de oplossing is gekeken naar de Safety Perfomance Indicators (SPI’s), dit zijn risico-indicatoren die het veiligheidsniveau van specifieke onderdelen van het verkeerssysteem identificeren, meten en monitoren. Een van de belangrijkste SPI’s is ‘Veilige infrastructuur’, dit is waar de Fietsveiligheidsscan met name op inspeelt.

Samenwerking met Arcadis en DOK data
In de samenwerking tussen de drie partijen verzorgt Arcadis de verkeerskundige kennis en is DOK data verantwoordelijk voor de bouw van het model en de ontwikkeling van de gebruikersapplicatie. Cyclomedia stelt de dataset met inrichtingskenmerken van de fietspaden in Nederland ter beschikking. Deze data worden gebruikt om datasets te maken met relevante risico-indicatoren, bijvoorbeeld vergevingsgezinde bermen en obstakels, zoals die zijn vastgesteld door het SPV (Strategisch Plan Verkeersveiligheid).

Onveilige verkeerssituaties analyseren
De Fietsveiligheidsscan wordt nu al in de gemeente Rotterdam en de provincies Utrecht en Friesland ingezet. Ook de gemeente Breda maakt gebruik van de datasets van Cyclomedia. Martijn Geervliet, Adviseur Mobiliteit/Fiets en Verkeersveiligheid bij gemeente Breda: “Met het beeldmateriaal en de datasets van Cyclomedia komen relevante inzichten beter en sneller boven tafel. Ook kunnen we checken waar het theoretisch onveilig is, op welke plekken ongevallen gebeuren en analyseren waar dat aan ligt.”

Jolan Hulscher, productmanager bij Cyclomedia: “Door samen te werken met Arcadis en DOK data, hebben we de data gekoppeld en weergegeven in een overzichtelijk systeem, onderbouwd met verkeerskundige kennis. Nog steeds zijn er ieder jaar helaas te veel verkeersdoden en wij vinden het belangrijk dat we gemeenten de juiste oplossing bieden om dit hoge aantal terug te dringen naar nul. We willen verkeersongelukken voorkomen, in plaats van pas actie ondernemen als het al te laat is.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

data, Mobility