Vodafone automatiseert en orkestreert workloads met VMware

13-11-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Vodafone automatiseert en orkestreert workloads met VMware

Vodafone kiest VMware als strategische technologiepartner voor het leveren van een geïntegreerd platform voor het automatiseren en orkestreren van workloads die op alle core-netwerken in heel Europa worden uitgevoerd. Het gaat in eerste instantie om 5G standalone (5G SA).

Vodafone liet eerder weten dat het VMware Telco Cloud Infrastructure had geselecteerd als zijn Network Functions Virtualization (NFV)-platform. Vorig jaar voltooide Vodafone de uitrol van Telco Cloud Infrastructure binnen al zijn Europese activiteiten en 21 markten in totaal. Als resultaat zag het bedrijf productiviteitswinsten doordat het netwerkfuncties ongeveer 40% sneller online bracht en realiseerde het tevens een kostenbesparingen tot 55%.

Implementatie in alle Europese markten

Vodafone breidt nu zijn samenwerking met VMware uit door het volledige VMware Telco Cloud Platform in alle Europese markten te implementeren. Dit betekent dat Vodafone, naast het gebruik van Telco Cloud Infrastructure voor NFV, gebruik gaat maken van VMware Tanzu voor Telco en VMware Telco Cloud Automation om alle netwerkfuncties en -diensten te orkestreren, om zijn core-netwerken te runnen, ongeacht de leverancier.

Vodafone's langdurige samenwerking met VMware ondersteunt de technologiestrategie van het bedrijf: Tech 2025. Als onderdeel van dit vijfjarenplan richt Vodafone zich op de ontwikkeling van een netwerkplatform, te beginnen met de uitrol van 5G SA. Gevolgd door vele andere digitale netwerkfuncties die gebruikmaken van cloud native architectuur aangedreven door VMware. Deze omvatten voice over internet en next gen videoconferenties en virtual/augmented reality. Deze zijn allen georkestreerd in de juiste netwerksegmenten volgens verschillende klantvereisten.

Core-netwerk moderniseren

Johan Wibergh, Chief Technology Officer, Vodafone: "We hebben grote vooruitgang geboekt bij het moderniseren en virtualiseren van ons core-netwerk. Nu moeten we onze aandacht richten op gelaagdheid in automatisering, software-engineering en cloud-native principes om operaties te vereenvoudigen en te versnellen hoe snel we nieuwe applicaties kunnen implementeren. VMware Telco Cloud Platform zal ons helpen deze en onze Tech 2025-doelen sneller te bereiken.”

Vodafone is al begonnen met de uitrol van VMware Telco Cloud Platform in Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Portugal, Roemenië en het VK en zal later uitbreiden naar alle 11 Europese markten.

Geïntegreerd platform

“Nu serviceproviders hun netwerken moderniseren om over te stappen op 5G, hebben ze één enkel platform nodig om de levering van multi-vendor netwerkfuncties over netwerkcore, RAN en edge te automatiseren en te stroomlijnen. VMware Telco Cloud Platform biedt dit platform om operaties te vereenvoudigen, automatisering te versnellen en de snelheid van functies in alle delen van het netwerk te verhogen”, zegt Sanjay Uppal, senior vice president en general manager, Service Provider and Edge, VMware. "Via de samenwerking met VMware moderniseert Vodafone zijn netwerkinfrastructuur met ingebouwde automatisering, waardoor ze klaar zijn voor succes op de lange termijn wanneer ze 5G-services naar nog meer markten uitrollen in de komende jaren."

VMware Telco Cloud Platform is een cloud-native platform waarmee serviceproviders snel CNF's en VNF's van meerdere leveranciers kunnen implementeren en efficiënt kunnen bedienen met flexibiliteit en schaalbaarheid over 5G en andere algemene C2-netwerken die zich uitstrekken van de core en de edge tot het radio access network (RAN). De twee fundamentele elementen van deze architectuur zijn VMware Telco Cloud Infrastructure en VMware Telco Cloud Automation – die Vodafone beide in Europa zal inzetten.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud